Naj bodo radovedni, kakor je bil Pilon

Pilonova galerija Ajdovščina je izdala vodnik, namenjen otrokom in njihovemu umetnostnemu popotovanju po stalni zbirki Vena Pilona. Mladi generaciji pa tudi staršem in pedagoškim delavcem želijo približati življenje in delo vsestranskega umetnika. Publikacijo odlikujejo ilustracije ajdovske ustvarjalke Anje Kranjc.

 Pri Vodniku po stalni zbirki za otroke sta moči združili  Tanja Cigoj 
(levo) in Anja Kranjc.   Foto: Alenka Tratnik
Pri Vodniku po stalni zbirki za otroke sta moči združili Tanja Cigoj (levo) in Anja Kranjc.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Publikacija Vodnik po stalni zbirki za otroke je nastala iz potrebe in želje, da bi Vena Pilona kot umetnika in kot človeka približali tudi mlajši generaciji. “Hkrati je namenjen tudi likovnim pedagogom, učiteljem in profesorjem likovne umetnosti, ki mlade pri tem spodbujajo in pri njih negujejo željo po ustvarjalni radovednosti, prav takšni, kakršna je krasila tudi Pilona. Podobno kot stalna zbirka nas tudi vodnik kronološko popelje skozi Pilonovo življenje in umetniški opus, pri tem pa smo se zaradi večje preglednosti in razumljivosti omejili na ključne dogodke,” je zasnovo predstavila urednica vodnika, kustosinja Tanja Cigoj. Kot je zapisala v uvodniku, je ogled umetnikovih slik, risb, grafik, ilustracij in skulptur hkrati neke vrste sprehod po njegovem rojstnem kraju in domači pokrajini ter po velikih evropskih mestih, kjer je živel, ustvarjal ali jih je le obiskal.

Besedila spremlja bogata in izvirna likovna oprema, za katero je poskrbela ajdovska kiparka in ilustratorka Anja Kranjc. S premišljeno izbranimi barvami ter z drugimi elementi likovne opreme bralec ob listanju dobi občutek, da je v galeriji.

“Ilustracija ves čas spremlja in predstavlja to, o čemer govori besedilo oziroma izbrano Pilonovo umetniško delo na fotografiji. Vsebino smo želele popestriti in jo narediti zanimivo za mlade bralce, da bodo publikacijo radi vzeli v roke in si laže zapomnili podatke. Tudi tako, da sami aktivno sodelujejo. V opremo smo poleg ilustracij vključile tudi otroška likovna dela, ki so nastala v različnih delavnicah,” je dodala avtorica ilustracij, ki pravi, da je pri delu zelo uživala.

Vsebino dopolnjujejo fotografije Primoža Breclja ter arhivske fotografije galerije. V publikaciji so tudi didaktične naloge in slovarček pojmov z razlago v zbirki predstavljenih umetnostnih zvrsti, tehnik in pojmov.


Najbolj brano