Nagrajena inovativnost

Na osrednji slovenski oblikovalski prireditvi Mesec oblikovanja že od leta 2003 podeljujejo nagrade ustvarjalcem iz Slovenije, ki pomembno prispevajo k dvigu kakovosti oblikovanja na domačih tleh. Žirija ni spregledala niti oblikovalskega talenta s Primorske. Letošnja osrednja misel dogodka je Misliti prihodnost.

Notranjost prenovljenega gradu Gredič kot interier 2012   Foto: Miran Kambič
Notranjost prenovljenega gradu Gredič kot interier 2012  Foto: Miran Kambič

LJUBLJANA> Mesec oblikovanja, ki letos poteka od 18. oktobra do 18. novembra na različnih ljubljanskih prizoriščih, ponuja pester program raznovrstnih dogodkov in razstav, poimenovanih Dizajn v mestu. V tem času že tradicionalno podeljujejo tudi slovenske nagrade za oblikovanje, ki so jih razvrstili v štiri kategorije: oblikovanje in interier leta, brezčasni in perspektivni. Skupno so podelili kar kar 20 nagrad, s katerimi se trudijo kritično vrednotiti pomembne dosežke stroke, problematizirati učinkovitost slovenskega oblikovanja in opozarjati na ustvarjalni oblikovalski potencial.

Med nagrajenci je bilo kar nekaj Primorcev, nekaj nagrad pa so prejela tudi dela, ki so na Primorskem nastala.

Prvo nagrado za oblikovanje leta 2012 je tako dobilo svetilo Eyen, ki sta ga v sodelovanju zasnovala goriško podjetje vrhunskih luči Intra Lighting with Tokio in oblikovalski studio Asobi z oblikovalcem Janezom Mesaričem na čelu. Karbonska luč je izdelek visoke kakovosti, visokih zmogljivosti, nezahtevnega vzdrževanja in dolge življenjske dobe z majhno porabo električne energije, namenjena pa je predvsem za prestižnejše pisarne in predprostore.

Prva nagrada za interier leta 2012 je šla v roke avtorskemu dvojcu Katjuša Kranjc in Rok Kuhar za oblikovanje interierja prenovljenega gradu Gredič v Goriških Brdih. “Pri projektu Gredič smo izjemoma imeli to možnost, da smo lahko vplivali na zasnovo arhitekture, saj smo odlično sodelovali z arhitektom Rokom Klanjščkom. Interier sva oblikovala tako, da bo po eni strani sodoben, a hkrati seveda grajski. Zamislila sva si prostor, ki ne bo težak in temačen, a bo vendarle ostal skrivnosten in poetičen. Uporabila sva lokalni kamen in les, ves čas pa skrbela tudi za ohranjanje ravnovesja med zunanjostjo in notranjostjo. S svetlobo oziroma z njeno odsotnostjo sva posegala v vse prostore - od kleti do mansarde. Mehčala sva jih na način, ki v okolju starega gradu odpira prostor novim zgodbam in doživetjem. Sobe sva opremila preprosto tako, da sva atribute grajskosti interpretirala sodobno,” oblikovalca opisujeta svoj nagrajeni koncept.

V kategoriji perspektivni 2012 sta slavila tudi mlada primorska oblikovalca, ki sta ju predlagala profesorja iz matičnih fakultet.

Ivan Rocco iz Kopra je po predlogu Almire Sadar z Naravoslovno-tehnične fakultete prejel nagrado za modno oblikovanje. S svojimi zadnjimi kolekcijami, predstavljenimi na Tednu mode v Ljubljani, na beograjskem tednu mode, na Fashion.hr v Zagrebu in na razstavi Projekt 27 v Mariboru, je opozoril nase kot perspektiven, svež in ustvarjalen oblikovalec ženskih oblačil.

Absolvent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Matej Colja iz Coljave pri Komnu je dobitnik nagrade za industrijsko oblikovanje. Kot predstavnik najprepoznavnejših oblikovalcev zadnje generacije na oddelku za industrijsko oblikovanje je za svoje uspešne projekte prejel že več domačih in tujih nagrad. Njegov oblikovalski pristop je inovativen in prepoznaven, v njegovih projektih pa je moč zaznati nove vsebinske rešitve. “Zelo sem počaščen, saj ima prav poseben pomen, če nekdo drug prepozna v tebi talent in te predlaga za nagrado, kot če se sam prijaviš na natečaj,” je povedal mladi Kraševec, ki ga je predlagal Vladimir Pezdirc z ALUO.

Nagrado za oblikovanje leta je prejel tudi Pipistrel Design Center za energijsko učinkovito štirisedežno potovalno letalo Panthera.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano