Nagrado Darko Bratina letos prejme Karpo Godina

Nagrado Darko Bratina, ki jo goriški Kinoatelje podeljuje na področju filmske ustvarjalnosti, letos prejme Karpo Godina za celovitost vsestranskega avtorskega dela kot režiser in direktor fotografije ter za pedagoško delo pri usposabljanju novih filmskih generacij. Nagrado mu bodo izročili 22. novembra v Kulturnem domu v Gorici.

Nagrado Darko Bratina, ki jo goriški Kinoatelje podeljuje na področju filmske ustvarjalnosti, letos prejme Karpo Godina za celovitost vsestranskega avtorskega dela kot režiser in direktor fotografije ter za pedagoško delo pri usposabljanju novih filmskih generacij Foto: Maja Pertič Gombač
Nagrado Darko Bratina, ki jo goriški Kinoatelje podeljuje na področju filmske ustvarjalnosti, letos prejme Karpo Godina za celovitost vsestranskega avtorskega dela kot režiser in direktor fotografije ter za pedagoško delo pri usposabljanju novih filmskih generacij Foto: Maja Pertič Gombač

GORICA> Opus Karpa Godine se od ljubiteljskih začetkov pa do zrelih del odlikuje po stilistični tankočutnosti in drznem eksperimentiranju, ki ju avtor uveljavlja kot nerazdružljivi vrednoti. Na isti način opazuje družbo, pri čemer poetične ravni nikoli ne ločuje od politične. S tem doseže svojevrstno osebno ekspresijo, ki jo označuje tako ironična distanca kot iskreno sočutje do človeka v večkulturnem prostoru.

V izolskem Art kinu Odeon bo 22. novembra na ogled celovečerec Umetni raj Karpa Godine, 23. novembra celovečerec Rdeči boogie in sklop kratkih filmov (Sonce, vsesplošno sonce, Piknik v nedeljo, Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk, O ljubezenskih veščinah ali film s 14.441 sličicami, Zdravi ljudje za razvedrilo). 24. novembra pa bodo na ogled dva kratka dokumentarna filma Abesinija, Karpopotnik in kratki eksperimentalni film Oktolog.

V Kinoateljeju so zapisali, da njegovo izjemno delo prispeva, najprej v okviru jugoslovanskih kinematografij, potem pa v slovenskem filmu, k oblikovanju kritične in človekoljubne zavesti, ki si prizadeva za svobodno in pluralno družbo, so sporočili iz Kinoateljeja.

Darko Bratina - poklon viziji 2012 bo med 21. in 28. novembrom v Novi Gorici, Gorici, Ljubljani, Izoli, Trstu, Divači in Vidmu. Med drugim bodo prikazali filme Zgodba gospoda P.F., Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj, Godini pa bodo nagrado Darko Bratina izročili na slavnostnem večeru 22. novembra v Kulturnem domu v Gorici.

“Če sem kakšne nagrade vesel, sem te. Ko sem ivedel, se mi je nekako odvrtel celoten film. Vsa srečanja z Darkom, vsa lepa druženja. To popotovanje me spominja na nekakšen 'road movie', ker bomo vzeli v culo filme in obredli celoten prostor. Zanimajo me reakcije gledalcev po tolikem času, še posebej na italijanski strani; kako bodo zaznali zgodbe, ki so nam bolj, njim pa manj znane,” besede Godine povzema izjava za javnost.

Filmski, gledališki in operni režiser, scenarist, montažer in direktor fotografije Karpo Godina se je rodil leta 1943 v Skopju. Sredi 60. let minulega stoletja je s serijo kratkih eksperimentalnih filmov potoval po jugoslovanskih festivalih in tam spoznal kolege, s katerimi je pozneje sodeloval kot direktor fotografije: Želimirja Žilnika, Bata Čengića, Lordana Zafranovića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Vojka Duletiča in Filipa Robarja Dorina.

Leta 1968 ga je Želimir Žilnik povabil k filmu Zgodnja dela (Rani radovi) kot direktorja fotografije, snemalca in montažerja. Film je zmagal na Berlinskem filmskem festivalu. Kot režiser, direktor fotografije, snemalec in montažer je leta 1980 posnel svoj prvi celovečerni film Splav meduze. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je dolga leta poučeval najprej filmsko režijo, pozneje pa predmet Filmska in TV kamera. Prejel je več kot 40 najpomembnejših domačih in tujih nagrad, med njimi leta 2006 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Kinoatelje v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino (1942-1997) podeljuje nagrado, s katero želi spodbujati medkulturno komunikacijo in sodelovanje med filmskimi institucijami v skupnem medregijskem prostoru. Nagrado podeljuje že 15 let.

STA


Najbolj brano