Nagrada za reševanje postrvi

Slovenski fotoreporter Luka Dakskobler je na mednarodnem fotografskem natečaju Nature Images Awards 2011 prejel tri prestižne nagrade, med njimi tudi nagrado za fotoreportažo Reševanje soške postrvi.

Luka Dakskobler, fotografija iz nagrajene fotoreportaže  Reševanje soške postrvi  Foto: Luka Dakskobler
Luka Dakskobler, fotografija iz nagrajene fotoreportaže Reševanje soške postrvi  Foto: Luka Dakskobler

PARIZ>Luka Dakskobler je prejel drugo nagrado (1000 evrov) za fotoreportažo o reševanju rib iz Cerkniškega jezera med presihanjem in tretjo nagrado (500 evrov) za fotoreportažo o mednarodnem projektu ohranjanja in obnavljanja soške postrvi v Sloveniji, pa tudi subvencijo v vrednosti 3000 evrov za pripravo reportaže po lastnem izboru, ki bo objavljena v francoski reviji Terre Sauvage.

Nature Images Awards 2011 je mednarodni fotonatečaj naravoslovnih in naravovarstvenih fotografij in fotografskih zgodb. Skupaj z različnimi partnerji ga je organiziral Bayard Nature et Territoires, ki izdaja tudi francosko naravoslovno revijo Terre Sauvage. Glavni soorganizator je bila neprofitna naravovarstvena organizacija IUCN (International Union for Conservation of Nature), največja profesionalna naravovarstvena mreža na svetu, ustanovljena leta 1948 kot prva globalna naravovarstvena organizacija.

Nagrad sem se zelo razveselil, saj je to velika in prestižna pohvala. Prvo nagrado je denimo prejel svetovno znani fotograf Steve Winter, ki dela za National Geographic, torej z velikim denarjem, drugo in tretjo pa jaz z nikakršnim proračunom,” je za Primorske novice povedal Dakskobler in dodal, da se je za tematiko odločil, ker je iskal nekaj tipično slovenskega. “Z Ribiško zvezo Slovenije delam že precej časa, tam sem tudi izvedel za projekt repopulacije soške postrvi, ki ga znanstveno spremljajo Francozi v sodelovanju z Ribiško družino Tolmin.”

Fotografi so tekmovali v sedmih kategorijah, v vsaki po dvajset finalistov. Enaintridesetletni Dakskobler se je na natečaju znašel v elitni družbi, saj ga je s prvima nagradama (v kategoriji Narava in skupnosti in z glavno nagrado celotnega natečaja) prehitel le svetovno priznani naravoslovni fotograf revije National Geographic, Američan Steve Winter, med sodelujočimi je bil denimo tudi svetovno znani ameriški fotograf revije National Geographic Michael Nichols, ki je prejel drugo nagrado, in sicer v kategoriji leto gozdov.

Naj ob tem spomnimo, da je mladi Kranjčan marca letos na fotografskem natečaju Slovenia Press Photo 2011 po odločitvi mednarodne žirije domov odnesel kar tri nagrade, in sicer za najboljšo reportažo leta 2010, za najboljšo reportažo v kategoriji novic in za najboljšo fotografijo v kategoriji narava in okolje.

KF


Najbolj brano