Nagrada divaškemu muzeju

Najvišjo muzejsko nagrado v državi, Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, je včeraj prejela Lilijana Nedič, avtorica obeh razstav v divaškem filmskem muzeju.

Lilijana Nedič na včerajšnji slovesnosti v ljubljanski Narodni galeriji Foto: Tino Mamić
Lilijana Nedič na včerajšnji slovesnosti v ljubljanski Narodni galeriji Foto: Tino Mamić

LJUBLJANA > Že včeraj so Primorske novice kot edini časnik v državi poročale, da gre letošnja Valvasorjeva nagrada v Divačo. Oziroma, da je bila dodeljena kustosinji Lilijani Nedič, ki je postavila obe stalni razstavi v Muzeju slovenskih filmskih igralcev (MSFI) v Divači. Skupaj s pokojnim Silvanom Furlanom in kolektivom Slovenske kinoteke, ki jo sedaj vodi v Divači rojeni Ivan Nedoh, je Nedičeva zasnovala notranjost zgledno prenovljene Škrateljnove domačije, kjer sta danes njeni stalni razstavi: ena o igralki Iti Rini, ki je bila kot Ida Kravanja rojena v Divači, druga pa o slovenskih filmskih igralcih.

Kakovost in popularnost

Nagrajenci: Valvasorjeva nagrada za življenjsko delo - Lilijana Nedič, tri Valvasorjeve nagrade - Slovenska kinoteka (za filmski muzej), Majda Pungerčar (za razstavo v Novem mestu), Prirodoslovni muzej Slovenije (za razstavo o kitovki Leonori), častno Valvasorjevo priznanje - Marija Zupanc za delo v ljubljanskem Mestnem muzeju.

Nagrade je komisija letos podeljevala na podlagi kakovosti, izvirnosti in sodobnih pristopov, hkrati pa tudi glede na sprejetost v javnosti, je pred podelitvijo povedala dr. Verena Vidrih Perko, predsednica Slovenskega muzejskega društva. “Izbrali smo presežno,” je rekla in kot presežno in izjemno označila razstavo o filmskih igralcih v Divači. Poudarila je tudi, da je čas krize za muzeje tudi priložnost, saj se Velike Britanije iz obdobja premierke Margaret Thatcher spominjajo kot obdobja, ko so z varčevanjem dobili kakovostnejše muzeje.

Prav nasprotno pa je menil slavnostni govornik, predsednik nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič, ki se je vprašal, kako z manj denarja ustvarjati bolj kakovostno kulturo. Vladno varčevanje je označil za “novodobno barbarstvo”. Edini govornik brez napisanega govora, državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost kulturo in šport Aleksander Zorn, pa je ostal izven politike: poudaril je, da so muzeji temelji človeštva, ki bodo vse preživeli.

Nagrada tudi kitovki Leonori

Prva od treh podeljenih Valvasorjevih nagrad so podelili ekipi Slovenske kinoteke za divaški MSFI. V obrazložitvi so poudarili zgledno preureditev stare kraške domačije in sodelovanje z lokalno skupnostjo. Druga Valvasorjeva nagrada je šla na Dolenjsko za razstavo Majde Pungenčar Novo mesto 1948-1918.

Tretja pa je spet malce primorska, saj so kitovko Leonoro našli pred Piranom. Za razstavo Skrivnostna smrt mlade Leonore v Prirodoslovnem muzeju Slovenije so nagrado prejeli vodja razstavnega projekta Staša Tome in kustosi Ivo Božič, Mojca Jernejc Kodrič in Boris Kryštufek. Razstava obiskovalca nagovarja na spoznavnem ter čustveno-zaznavnem področju, različni interaktivni elementi pa mu ponujajo možnost uporabe vseh čutov in možnost aktivnega raziskovanja, je pojasnila v obrazložitvi Verena Vidrih Perko.

Na podelitvi je bilo tudi več znanih divaških obrazov. Divaški župan Drago Božac je bil navdušen: “Tudi mi v Divači znamo kaj pokazati.”

TINO MAMIĆ


Najbolj brano