Nad mestom bo krožil zmaj

V Postojni se bo danes mestno središče spremenilo v prireditveni prostor 17. poletnega kulturnega festivala Zmaj 'ma mlade. Ob 20.30 uri ga bosta odprli pevka Kirsty Almeida in njena zasedba The Troubadours ter žonglerska skupina Čupakabra.

Letošnji festival Zmaj
Letošnji festival Zmaj 'ma mlade bo drevi odprla Kirsty Almedia iz zasedbo The Troubadours. V soboto pa angleško kantavorico pričakujejo na novogoriški Poletni sceni  

POSTOJNA > “Veseli nas, da se s parkirišča pred Primorko letos v celoti vračamo na glavni Titov trg in da bomo s prireditvenim programom popestrili kulturno podobo mesta ter občanom in ostalim obiskovalcem ponudili priložnost za druženje in prijetno preživljanje zadnjih avgustovskih večerov,'' je povedala Katja Jordan, vodja dobro uveljavljenega in prepoznavnega festivala Zmaj 'ma mlade. Ta letos v 13 dnevih obljublja 28 brezplačnih kulturnih, športnih in zabavnih dogodkov.

Nekdaj celomesečno poletno dogajanje pa bo tudi tokrat zaradi manjšega proračuna ostalo s krajšim (zmajevim) repom. “Kljub temu je nabor prireditev tako pisan, da se bo zagotovo našlo za vsakega nekaj. Za najmlajše pa tudi tiste malo manj mlajše,'' je zagotovila Jordanova. Med vrhunci letošnjega postojnskega festivala bo po njenih besedah nedvomno današnji uvod z inovativno pevko Kirsty Almeida & The Troubadours iz Velike Britanije, ki klasično kantavtorsko snovanje združuje “z mrtvaškimi uspavankami, žalobno folk-blues lepoto, popom s priokusom vuduja in zdravo mero 'timburtonovske' čudaškosti”. Med dogodke, ki jih po njeni oceni občinstvo ne bi smelo spregledati, sodijo še petkov nastop zasedb Nula kelvina ter Mefa in NLB ter sobotni koncertni trojček: Pelhan, Ana Pupedan in Avtomobili bodo nastopili ob 20. obletnici Kluba študentov občin Postojna in Pivka, ki je glavni pokrovitelj zmaja z mladimi.“Za mladino, ki si je zaželela raperski nastop, pa bo najbolj vabljiv koncert, na katerem bo poleg zasedbe Slon in sadež ter hrvaške skupine Lollobrigida nastopil Marko Kocjan-Emkej,” je dodala Jordanova.

Sicer pa so organizatorji v programski shemi poskrbeli tudi za gledališke predstave. Že v četrtek ob 20. uri si bodo lahko obiskovalci ogledali ulično predstavo Stoj!Spektakel Gledališča Endvatri, prihodnji teden pa monokomedijo Po mojem Slovenci ... v izvedbi Borisa Kobala.

Prva predstava za otroke bo sledila jutrišnji otvoritvi razstave otroških izdelkov s Športno-ustvarjalnega poletja v prostorih Inštituta za raziskovanje krasa. Malčke pa pričakujejo tudi na sobotnih ustvarjalnih delavnicah. Medtem pa bodo športnikom ponudili tradicionalno Breakdance bitko, Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom ter turnirje v odbojki na mivki, košarki, inline hokeju in malem nogometu, ki se bodo odvili na takoimenovani postojnski plaži.

LORI FERKO


Najbolj brano