Na odru kar osem zborov

Star pregovor pravi: “Blagor hiši, kjer se petje sliši.” V Budanjah je vedno bilo veliko takih hiš, zato ne preseneča, da se vas ponaša s pestro zborovsko tradicijo in da je tam danes mogoče prisluhniti vsaj osmim sestavom. Spomini in pričevanja o petju v Budanjah in Dolgi Poljani nekoč in danes so po zaslugi kulturnih zanesenjakov pod okriljem Vokalne skupine Šumljak zbrani v novem zborniku Tudi pevec je zaklad, tretji knjigi o kulturnih zakladih.

Na odru budanjske dvorane je nastopilo kar osem zborov. Foto: Franc Ferjančič
Na odru budanjske dvorane je nastopilo kar osem zborov. Foto: Franc Ferjančič

BUDANJE > Pred dnevi so v Budanjah predstavili zbornik Tudi pevec je zaklad, ki opisuje petje, zlasti zborovsko, v Budanjah in Dolgi Poljani nekoč in danes. Publikacija zaključuje projekt, ki ga je v sodelovanju s krajani iz Budanj in Dolge Poljane zasnovala in uresničila skupina kulturnih zanesenjakov pod okriljem Vokalne skupine Šumljak. Projekt so vodili Ivan Krašna, Franc Ferjančič in Borut Peljhan, ki so z Anjo, Katjo in Lucijo Praček soavtorji zbornika. Pri njegovem nastanku so sodelovali še Flora in Kristi Hodak, Martin Bavčar in Ana Gruden, zaključno prireditev je režiral Aljaž Bratina, prireditev pa mu je pomagala voditi Maja Kobal.

Zamisel za zbornik je med domačini zorela že nekaj časa, saj se v vasi lahko pohvalijo že z dvema podobnima, kulturno obarvanima publikacijama, Pesem je zaklad in Pesnik je zaklad. “Sam naslov je prišel naključno, ko smo na eni od prireditev v vasi zaradi gripe ugotavljali, kdo od pevcev bo sploh prišel. Tedaj je članica Vokalne skupine Grlice modro ugotovila, da je poleg vsega drugega tudi pevec pravi zaklad. In ta misel nas je vodila pri tokratnem projektu,” je pojasnil Ivan Krašna.

Zbornik prinaša spomine in pričevanja na zborovsko petje v Budanjah in Dolgi Poljani, ki ima, kolikor segajo spomini, že dolgo tradicijo. Viri z začetka 20. stoletja omenjajo dekliški pevski zbor Marijine družbe, kasneje pa so v vasi nastale še številne zasedbe, nekatere z daljšo, druge s krajšo dobo delovanja. Petje je od nekdaj družilo in povezovalo vse generacije. V trenutno aktivnih zborih pojejo otroci, dekleta, fantje, možje in žene. Večina se jih s petjem ukvarja ljubiteljsko, med njimi pa so tudi šolani pevski glasovi ter posamezniki, ki se s petjem ukvarjajo poklicno.

V zborniku Tudi pevec je zaklad jih je podrobneje predstavljenih enajst, sicer pa jih je naštetih dvanajst. Moški pevski zbor, mešani cerkveni pevski zbor Budanje, otroški in mladinski cerkveni pevski zbor, otroški pevski zbor Podružnične osnovne šole Budanje, moški pevski zbor Zarja, Vokalna skupina Grlica, otroški pevski zbor Dolga Poljana, kvintet Budanje, oktet Borea, tercet AMI, mešani pevski zbor Dolga Poljana in Vokalna skupina Šumljak.

Avtorji zbornika so besedo dali tudi zborovodjem. Predstavili so Klelijo Božič, Karmen Ferjančič Žgavc, Igorja Hodaka, Ivana Kodeleta - Mikleta, Katarino Kodele Zadnikar, Stojana Korena, Adija Krašno, Urško Krašna, Aleksandra Pračka, Jožeta Pračka, Marjana Pračka, Bogdana Pračka, Anjo Praček, Andrejo Rustja in Aljaža Žgavca.

Ob tako pestri zborovski beri niti predstavitev zbornika ni minila brez petja. Na odru budanjske dvorane je nastopilo osem zborov. Druženje se je še pozno v noč nadaljevalo s petjem ob zvokih harmonike. Ivan Krašna pa je na prireditvi ob kulturnih zakladih izpostavil še dva diamanta - v Budanjah imajo namreč kar dva diamantna maturanta. Letos je to uspelo Aljažu Bratini, pred dvema letoma pa Nini Kobal.


Najbolj brano