Na letošnji kompilaciji Vala 202 kar trije Primorci

Val 011 - Imamo dobro glasbo je naslov glasbene kompilacije, na kateri je drugi progam nacionalnega radia Val 202 četrto leto zapored s pomočjo razpisa zbral nekaj najkakovostnejših prebijajočih se glasbenikov in skupin. Drevi jo bodo predstavili v Kinu Šiška, kjer bo nastopil tudi Idrijčan Gorazd Lampe.

Naslovnica nove kompilacije Imamo dobro glasbo
Naslovnica nove kompilacije Imamo dobro glasbo 

SLOVENIJA> Komisija, ki so jo sestavljali novinarji in uredniki, a tudi glasbeni poznavalci in navdušenci Aida Kurtović, Igor Bašin, Jernej Vene, Jure Longyka in Andrej Karoli, je med prispelimi skladbami na javni razpis, poimenovan Hočemo dobro glasbo!, izbrala petnajst izvajalcev, ki so se uvrstili na kompilacijo Val 011 - Imamo dobro glasbo.

Kompilacija tudi v četrto dokazuje, da imamo pri nas obilo kakovostne in izvirne glasbe, ki se ne uklanja glasbeni banalizaciji in obenem zmore kljubovati logiki komercialne všečnosti. Letos se na plošči družijo Aleš Štefančič, Fuzit, Gustav Fevd, Jana Sen, Kill Kenny, L.S.D., Furry Walls, Kiti, Evil Eve, Amfibia, Areola, Lei’yh, primorski zasedbi Obroč in Bojler ter idrijski kantavtor Gorazd Lampe.

Zasedba Obroč prihaja iz Ilirske Bistrice, kjer deluje od leta 2003, na ploščo pa so uvrstili njihovo skladbo Najlepši ples. O njih so zapisali: “Glasba petih trmastih težakov (vsak vleče v svojo glasbeno smer) je večinoma zvočni in energijski koncentrat brez primere, kdor pa ima srečo, lahko doživi tudi njihovo bolj kultivirano plat. Matjaž s svojimi interpretacijami in performansom ter Gregor s svojo kitarsko virtuoznostjo ustvarjata naelektrenost, ki je tako značilna za njihove žive nastope.”

Duo Bojler sta sredi osemdesetih ustanovila bivša člana punkerskih Kuzl Bojan Lapanja in Dare Kaurič in je iz hibernacije vstal te dni: “Odločila sta se, da ponudita novo pesem, v kateri pa ni koketiranja s sencami preteklosti, nostalgije, ampak samo realna sedanjost. Mesto duhov je kritični pogled (ali poizkus pogleda) na aktualno dogajanje in glasbo.”

Edini, ki bo na nocojšnjem večeru nastopil v živo, je Gorazd Lampe, idrijski kantavtor, ki domuje na Krasu, in je svojo ustvarjalnost že strnil na lanski plošči D Album. Kantavtor, ki po besedah selektorjev “združuje rokersko dušo in romantični optimizem” ter se “s slogom ponižno obrača nazaj in tako prepleta različne glasbene elemente” se na zbirki predstavlja s skladbo Travnik in drevo.

Kompilacijo, ki je od danes tudi na policah vse redkejših ploščarn, bodo uradno predstavili nocoj ob 19.30 v Kinu Šiška, kjer bodo v živo poleg Lampeta godli še Kill Kenny in Lei'yh.

MPG


Najbolj brano