Na absolventa pred maturantskim

Naključje je hotelo, da v soboto zvečer stand up komedijanstvo ni razsajalo zgolj na podelitvi viktorjev v Cankarjevem domu, temveč simultano tudi na odru koprskega gledališča, kamor se je po nekaj letih vrnil večer stand up komedije Ceu smeh.

... in učenka Ljuba Miljušević Foto: Maja Pertič Gombač
... in učenka Ljuba Miljušević Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER> Projektu, ki ga je pred devetimi leti zasnoval zdaj že uveljavljeni komedijant Perica Jerković, je premor dobro del. Enajst nastopajočih si je smeh občinstva v razprodani dvorani pošteno zaslužilo.

Prireditev Ceu smeh, ki jo je tako kot v soboto med letoma 2003-2008 priredil Klub študentov občine Koper (KŠOK), je po stari navadi potekala v znamenju dobrodelnosti. Vstopnice so sicer razdelili brezplačno, a so za petletnega Timija, ki za znosnejše življenje potrebuje stropno dvigalo, zbirali prostovoljne prispevke. Radodarnost občinstva je bila relativna, saj je približno tristo gledalcev zbralo skromnih 600 evrov, a so bili zato toliko radodarnejši s smehom in ploskanjem.

“Hej, mi smo amaterji!” je sicer občinstvo posvaril Blaž Maljevac, eden prepoznavnih mladih glasov Radia Koper, ki je izvrstno odigral tako vlogo povezovalca kot nesluteno talentiranega stand up komika. Na odru so se namreč zvrstili tudi udeleženci KŠOK-ovega tečaja stand up komedije, ki ga je - po videnem sodeč uspešno - vodil Perica Jerković. Čeprav bi si vsak od udeležencev zaslužil več kot le skopo omembo, naj izpostavimo vsaj dva.

Ker ji je mentor dejal, da je zategnjena, se je Ljuba Miljušević, absolutno odkritje večera in najstarejša udeleženka,vpisala v tečaj sproščanja, kjer so jo poučili, da je treba zmeraj videti luč na koncu predora: “Lahko tebi, ki ne bivaš na Markovcu!” je pribila ostra satiričarka. Sicer le ena od enajstih, katerih satirično družbeno ogledalo v marsikaterem pogledu ni zaostajalo za tistim, ki so ga profesionalci Sloveniji istočasno nastavljali v Cankarjevem domu. Jernej Filipčič, diplomirani fizik in fotograf, je prepričan, da bi pri nas lahko tržili nesposobnost. V Piranu, denimo, kjer je človek hkrati v Sloveniji in na Hrvaškem: “Kjer se počutiš kot bog. Ali kot poslanec. Oni namreč znajo obrniti čas: najprej gredo na absolventski, šele nato na maturantski izlet”.

Nekaj vzdušja smo ujeli tudi na posnetkih, objavljenih na naši spletni strani. MPG


Najbolj brano