Na Trnfestu Jello Biafra

Avgust v Ljubljani bo že 22. popestrilo dogajanje v Trnovem. Slednjega so zaradi finančnih težav KUD France Prešeren letos poimenovali Zadnji Trnfest?. “Trnfest se letos sestavlja s približno 30 odstotki sredstev, ki smo jih imeli na voljo lani,” je dejal koordinator festivala Andrej Sevšek.

LJUBLJANA > Navkljub finančnim težavam pa organizatorji obljubljajo 33 dni in večerov pestrega dogajanja za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij, ustvarjalnih delavnic in tudi za najmlajše.

“Obiskovalci v primerjavi z lani praktično ne bodo opazili sprememb. Program je kljub temu kakovosten,” je na današnji novinarski konferenci poudaril Andrej Sevšek. Po njegovih besedah so se pri programu zanašali na pomembnost Trnfesta za nastopajoče.

Pojasnil je, da Trnfest ustvarjalcem, kot prostor za predstavitev alternativne, neodvisne glasbene, gledališke in filmske scene, ponuja edino možnost predstavitve širši javnosti, saj ga obišče več kot tisoč obiskovalcev dnevno.

Biafro 21. avgusta z The Guantanamo School of Medicine

Dodal je, da se finančne omejitve morda poznajo le pri nekoliko okrnjenem naboru tujih nastopajočih, ob tem pa pripomnil, da jim je kljub temu uspelo v Ljubljano pripeljati nekdanjega frontmana legendarne punk zasedbe Dead Kennedys Jella Biafro, ki bo s spremljevalno skupino The Guantanamo School of Medicine v Trnovem nastopil 21. avgusta.

Zadnji Trnfest?

Zadnji Trnfest?, ki bo med 30. julijem in 31. avgustom, bosta uvedli odprtji razstav Zoelandija francoske striparke Zoe Thouron ter Ena zgodba z lisičkoMihe Hančiča v sklopu razstavnega programa Poletje v stripu. Odprtju bo sledil uvodni koncert zasedbe Demolition Group, ki po Sevškovih besedah “prijatelj Trnfesta že mnoga leta”.

Ob tem je izpostavil še platformo Radia študent IndieGrad, ki povezuje neodvisno glasbeno sceno in se bo na Zadnjem Trnfestu? predstavila s filmskim, koncertnim ter DJ večerom.

Poleg tega bo festival ponudil koncerte zasedb, kot so Bitch Boys, Leni Kravac, Dandelion Children, Dirty Sanchez ter Red Five Point Star Orchestra.

Podrli bodo rekord v Impro maratonu

Po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Mojce Ocvirk bo Zadnji Trnfest? kot vsako leto ponudil tudi pester gledališki program, ki bo temeljil na produkciji KUD France Prešeren. Med drugim bodo na letošnjem festivalu ponovno podrli rekord z Impro maratonom, ki bo letos trajal kar 30 ur.

Ob četrtkih bodo v Trnovem potekali filmski večeri, na katerih bodo med drugim predstavili program Animateke, portret plezalca Phillipa RibieraDivji ter filme študentov AGRFT. Razstavni program pa bo ob uvodni razstavi ponudil še razstave BabilonIzarja Lunačka, Skrivnostni svet elementov, Mala StripburgerjevaMateja Kocjana Koca ter razstavo norveške stripovske produkcije Nordavind!.

Ob koncih tedna bodo že tradicionalno potekale delavnice, ki bodo letos med drugim obsegale pletenje zapestnic v makrame tehniki, stripdelavnico ter delavnico Gledališča zatiranih Vse ali nič. Najmlajšim obiskovalcem bodo namenjeni četrtki, ob koncu avgusta pa bo na Emonski ulici potekal tudi Trnfestov sestrski festival Emonska promenada, ki bo med 29. in 31. avgustom ulico spremenil v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče, polno umetnikov z vsega sveta.

STA


Najbolj brano