Na Sajeti tudi nekdanja Caveova muza Lydia Lunch

Na tolminskem Sotočju bo med 31. julijem in 4. avgustom 2013 kazala zobe že 14. edicija Kreativnega tabora Sajeta. V Tolminu letos obeležujejo 300. obletnico Tolminskega punta, zato bo tudi Sajeta 2013 v znamenju upora, so sporočili organizatorji.

TOLMIN > Otvoritveni večer, ki se že tradicionalno odvija na tolminskem Mestnem trgu, bo letos posvečen filmu in videu. Predstavila se bo neodvisna filmska produkcija iz Srbije - Kino klub Novi Sad, s katerim Sajeta sodeluje že deset let. Sledila bo predstavitev slovenskega gverilskega filmarja Diega Menendesa s filmom We are Laibach. Za konec bo Diego predstavil še svoj eksperimentalni glasbeni projekt Menendes brothers.

Prvi večer z ženskim predznakom

Prvi večer na Sotočju bo imel izrazit ženski predznak. V kategorijo bolj nežnih nastopov tega večera spada domač duet Najoua, ki bo z afriškimi kalimbami prvi zasedel oder in začel ustvarjati Sajetino zvočno pokrajino. Svetlana Maraš in Anja Djordejvić iz Srbije bosta predstavili elektro-akustičen, zvočno teatralni projekt Canzone distorte, čudežno avstrijsko violinistko Mio Zabelko pa boste lahko spoznavali skozi inovativni elektro-akustičen projekt M. S projektom Dust And Shadows pa bo na oder Sajete stopila avantgardna diva Lydia Lunch, ki je nekaj časa bila tudi v zvezi z Nickom Caveom.

V petek od skandinavskega maga na saksofonu do Ulan Bator

Petkov jazz večer bodo začeli s starim znancem Sajete Zlatkom Kaučičem, ki se bo tokrat predstavil z italijansko-slovenskim Orkestrom Brez Meja/Senza Confini v Kinogledališču Tolmin. Sajeta posveča koncert Tolminskemu puntu. Po koncertu v Kinogledališču bo premik na Sotočje, kjer bo nastopil trio Drašler/Karlovčec/Drašler, ena prodornejših free jazzovskih zasedb pri nas. Za njimi bo zasedel oder skandinavski mag na saksofonu Mats Gustafsson, prvič v Sloveniji s solo nastopom. Finale petkovega koncertnega večera pa pripada legendam avant rocka, francozom Ulan Bator. Za koncertni iztek bo skrbel DJ Checkman.

Sobotni oder pripada predstavnikom sintetičnih godb. Slovenski Litošt bodo predstavili letos izdani istoimenski prvenec. Eksperimentalno elektro-ambientalno godbo bo uglasbil producent in kompozitor Cristian Vogel iz Berlina. Britanec Alex Paterson, ustanovitelj legendarnih The Orb, ki letos slavi 25. obletnico delovanja, pa bo s svojo produkcijo, s katero nastopa pod imenom Orb Sound System, sklenil koncertni del tega večera.

V nedeljo bodo nastopili: Babilonci in Lou Profa (Hrvaška), Al Perry (ZDA), Dječak iz vode (BIH), Kodagain (Srbija) ter švedsko-bosanski kolektiv Nachtzug.

NR


Najbolj brano