Na Pixxelpointu letos o zvoku v umetnosti

V 13 letih obstoja se je Festival Pixxelpoint uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov novomedijske umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru. Tokrat bo potekal med 7. in 14. decembrom. Naslov festivala je 333.7 m/s, kar je hitrost zvoka ob povprečni temperaturi 4,1 celzija decembra v Novi Gorici.

Fotoutrinek iz Pixxelpointa
Fotoutrinek iz Pixxelpointa  

NOVA GORICA>“S takšno hitrostjo se bo po tirnicah novih medijev gibal 13. festival Pixxelpoint. Zvočne arhitekture, pokrajine, konstrukcije in zrna, pulzi, modulacije in šumi, ki jih proizvajajo kompleksni stroji ali najbolj preprosti resonančni objekti, bodo obiskovalca naslavljali z nizom vprašanj o osnovnih elementih novomedijskega umetniškega izraza v drugem desetletju 21. stoletja, 99 let po tem ko je futurist Luigi Russolo izdal ključni manifest Umetnost hrupa in z njim definiral podobo zvočnosti v umetnosti 20. stoletja,” je na današnji novinarski konferenci poudaril eden izmed dveh kuratorjev festivala Aljoša Abrahamsberg.

Drugi letošnji kurator je Marko Peljhan, ki je eden najbolj profiliranih slovenskih intermedijskih in konceptualnih umetnikov.

Sodelujočih umetnikov na letošnjem festivalu Pixxelpoint niso iskali preko mednarodnega razpisa, pač pa sta kuratorja k sodelovanju povabila 16 umetnikov. Ti prihajajo iz Avstrije, Portugalske, Italije, Nizozemske, Norveške, Madžarske, Velike Britanije, Slovenije, ZDA in Kanade.

Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc je izpostavila čezmejnost tega festivala, s katerim, kot je dejala, “presegamo zidove in mejo”. K sodelovanju so tako ponovno povabili društvo Lucide iz Gorice, zato bodo nekateri spremljevalni dogodki potekali na obeh straneh meje. Festival se širi, je dejala Jarčeva, saj so vključeni trije novi razstavni prostori, med katerimi je tudi Palača Lanthieri iz Gorice.

Bogato bo tudi obfestivalsko dogajanje. Za glasbeni del bodo v projektu Pixxelmusic poskrbeli soorganizatorji iz Gorice, društvo Lucide. V sklop festivala pa letos sodi tudi mednarodni strokovni simpozij Novi pristopi v akustiki in zvoku, ki bo v Vrtojbi potekal 13. in 14. decembra.

Ob festivalu bo izšel trijezičen katalog, v katerem bodo predstavljeni vsi razstavljeni projekti in sodelujoči umetniki oz. umetniške skupine.

STA


Najbolj brano