Na Piranskih dnevih arhitekture podelili nagrade piranesi

V sklopu Piranskih dnevov arhitekture je žirija podelila tudi nagrade piranesi. Poleg glavne nagrade, ki si jo je prislužil biro Modus Architects za posege na obvoznici okoli italijanskega mesta Bressanone, so podelili tudi priznanja.

V sklopu Piranskih dnevov arhitekture je žirija podelila tudi nagrade piranesi. Glavno nagrado si je prislužil biro Modus Architects za posege na obvoznici okoli italijanskega mesta Bressanone. Foto: pida.si
V sklopu Piranskih dnevov arhitekture je žirija podelila tudi nagrade piranesi. Glavno nagrado si je prislužil biro Modus Architects za posege na obvoznici okoli italijanskega mesta Bressanone. Foto: pida.si 

PIRAN > Ob podelitvi glavne nagrade piranesi je žirija zapisala, da niz posegov na obvoznici predstavlja elegantno vključevanje krajinske arhitekture v infrastrukturo. Prinaša kakovost in identiteto v del javnega področja, ki je pogosto spregledan in podcenjen. Ustvarja izjemne lokalne točke, ki bi sicer pomenile pozabljene trenutke v pokrajini.

Mednarodno priznanje si je prislužil madžarski biro Beres Architects za projekt Hideg House. Po presoji žirije hiša izkorišča antični kamnolom in strateško okvirja poglede proti zaprti kamniti steni in odprtim pogledom proti jugu. Preprosti, skrbno izbrani ter kakovostno obdelani materiali ustvarjajo intimno ozračje in prostor za doživljanje samorefleksije.

Še eno mednarodno priznanje so prejeli biroji 2A+P/A, IaN+, ma0 in Mario Cutuli za Osnovno šolo Maria Grazia Cutuli v Afganistanu. Projekt ni le simbol usklajevanja in obnove skupnosti. Ustvarja kompozicijo iz neposrednega razmerja med notranjimi in zunanjimi prostori. Skromen arhitekturni projekt, z velikimi ambicijami, je okrepljen s preprostimi konstruktivnimi idejami ter nakazuje, da se lahko v prihodnosti spreminja.

Nagradili so tudi študente. Ambrož Bartol, Danaja Jovandič, Blažka Sevčnikar in Maja Volk s Fakultete za arhitekturo v Ljubljani so prepričali z načrtom za začasno naselje za delavce drugega bloka jedrske elektrarne Krško. Stefan Nuncic s Tehnične Univerze v Gradcu pa je pozornost žirije pritegnil s projektom Nova osrednja državna knjižnica v Berlinu, piše v poročilu žirije.

Letošnji 31. Piranski dnevi arhitekture so ponudili razmislek o družbeni vlogi in pomenu arhitekture. Zadnjih 20 let je arhitektura postajala vsej bolj bahava, samozadostna in neuporabna, njeno angažiranost pa je prebudila šele globalna kriza, so ugotovili organizatorji mednarodne konference, Obalne galerije Piran.

STA


Najbolj brano