Na Bledu podelili priznanji za naj knjigotržca in založnika

Na 12. kongresu slovenskih založnikov, ki danes poteka na Bledu, so podelili priznanji za naj knjigotržca in naj založnika. Dobila sta ju Davorka Štefanec iz koprske knjigarne Dom knjige ter Valentin Logar iz Cankarjeve založbe.

Davorka Štefanec iz koprske knjigarne Dom knjige je prejela priznanje  za naj knjigotržca Foto: STA
Davorka Štefanec iz koprske knjigarne Dom knjige je prejela priznanje za naj knjigotržca Foto: STA

BLED > Davorka Štefanec, ki v koprski prodajalni Mladinske knjige dela že 15 let, je srce, duša in obraz knjigarne. Odkar jo tudi vodi, jo je pregnetla v prostor prijetnega druženja, kjer se dobro počutijo številni obiskovalci in zaposleni in kjer se vedno dogaja kaj zanimivega, je v obrazložitvi zapisala skupna komisija Društva slovenskih knjigotržcev in Društva slovenskih založnikov.

Priznanji so podelili sedmič, z njima pa želita društvi opozoriti na tiste izjemne posameznike, ki vidno zaznamujejo tako prodajo oziroma trženje knjig kot tudi njihov nastanek oziroma izdajanje in promocijo ter tako vzpostavljajo pomembno povezovalno vlogo med knjigo in kupcem oziroma njenim bralcem.

Kot prva v Kopru je uvedla ure pravljic v knjigarni, saj jo še posebej navdihuje in veseli širjenje bralne kulture med mladimi. Spodbuja jo z otroškimi prireditvami Šinjorine Jablanke, ki pod jablano v knjigarni otrokom prebira pravljice. Skozi leta so se teh abonmajskih dogodkov udeležile mnoge družine pa tudi organizirane skupine šol in vrtcev, s katerimi Štefančeva intenzivno sodeluje.

Kot je ob podelitvi povedala nagrajenka, se zaveda, da so koraki so majhni. “A če mi uspe z branjem okužiti le enega otroka ali odraslega, verjamem, da bo tudi ta okužil še koga. Tako se bo vez nadaljevala,” je poudarila.

V obrazložitvi priznanja za naj založnika pa je komisija zapisala, da je Valentin Logar v preteklih letih zaznamoval slovensko založniško polje s številnimi pomembnimi založniškimi projekti. Med drugim je poskrbel za zaključek projekta Slovenika, zadnjega velikega slovenskega leksikalnega projekta.

Pod njegovo taktirko sta izšli tudi pomembni zgodovinski deli Slovenska novejša zgodovina v sodelovanju z Inštitutom za novejšo zgodovino in prevodna Povojna Evropa znanega britanskega zgodovinarja Tonyja Judta.

Pri svojem delu posveča veliko časa avtorjem, ker verjame, da jim s tem omogoča, da lahko kar najbolje predstavijo svoje knjige bralskemu občinstvu.

Po Logarjevih besedah knjiga ostaja temelj slovenskega naroda, saj Slovenci v današnjem svetu brez lastne misli ne bi obstali: “S knjigo in našim jezikom bomo Slovenci obstali v tem svetu.”

STA


Najbolj brano