Muzeji v soboto vabijo na obisk

V okviru enajste Poletne muzejske noči bodo v soboto v večernih urah institucije iz celotne Slovenije ponudile vrsto odprtij razstav, delavnic, vodenih ogledov razstav ter drugih dogodkov.

Utrinek z lanske prireditve Foto: Maja Pertič Gombač
Utrinek z lanske prireditve Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Vse prireditve so brezplačne, vendar po besedah koordinatorke programa Irene Marušič razmišljajo, da bi v prihodnjih letih po zgledu muzejskih noči v drugih državah uvedli skupno vstopnico, ki bi jo ponudili po simbolični ceni “enega ali dveh evrov”. Dodala je, da bodo o tem na letošnji prireditvi povprašali tudi obiskovalce.

Marušičeva je izpostavila nekaj dogodkov, kot so odprtje razstave Prekomorci v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, prireditev Ukročena elektrika, poizkusi Nikole Tesle v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter svetlobne inštalacije Svetlobne gverile na različnih lokacijah v Ljubljani.

Poleg tega bo muzejska noč ponudila nekaj prireditev, povezanih s kulinariko. Tako bodo v Parku vojaške zgodovine Pivka pripravili pokušino vojaške prehrane, v Tolminu bodo povezali obletnico velikega punta s pokušino jedi iz tistega časa.

Za najmlajše obiskovalce bodo v vseh večjih muzejih po Sloveniji pripravili številne delavnice, bodisi na temo občasnih razstav bodisi na “čisto drugačne teme”.

Poletna muzejska noč je po besedah organizatorjev prepoznavna in uveljavljena prireditev, ki povezuje slovenske muzeje, galerije ter druga razstavišča. Muzejska noč nudi priložnost, da se te ustanove predstavijo kot prostori sproščenega preživljanja prostega časa. Prvo muzejsko noč so muzeji na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) pripravili leta 2003, takrat pa je združevala le 27 institucij iz prestolnice.

Od takrat se je širila in v povprečju v zadnjih letih muzejsko noč obišče med 15.000 in 25.000 obiskovalcev. Poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, povezuje pa kraje iz celotne Slovenije, od Obale do Prekmurja. Koordinacijo projekta letos ponovno prevzema ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije.

Letošnja muzejska noč bo povezala približno 80 institucij iz 39 krajev, ponudila pa bo več kot 200 prireditev.

STA


Najbolj brano