“Mularija” bo prihodnji teden prišla na svoj račun v Kopru

V koprskem gledališču prihodnji teden medse vabijo otroke in mladostnike. Drugi festival otroških gledaliških predstav “za mularijo”, poimenovan Pri svetilniku, jim bo od 1. do 6. oktobra ponudil izbor kakovostnih gledaliških predstav, ustvarjalne delavnice ter učne ure o gledališču in poklicih v njem.

Predpremierno bo uprizorjena interaktivna gledališka igra Binka Tinka Pobalinka - Nagajivka v čudežni deželi, ki je avtorski projekt igralke Ajde Toman Foto: Lena Dujc/Sta
Predpremierno bo uprizorjena interaktivna gledališka igra Binka Tinka Pobalinka - Nagajivka v čudežni deželi, ki je avtorski projekt igralke Ajde Toman Foto: Lena Dujc/Sta

KOPER> V izboru desetih gledaliških predstav, v katerem poleg koprskega sodelujejo še gledališki ansambli iz Trsta, Celja in Kranja, je po besedah direktorice Gledališča Koper Katje Pegan več takih, ki so bile že nagrajene na mednarodnem festivalu igranih predstav za otroke in mlade Zlata paličica.

V dopoldanskem času bodo otroke in mladostnike na ogled predstav in učne ure o gledališču popeljale obalne šole. Popoldnevi so namenjeni ogledom gledaliških predstav v spremstvu staršev ter animacijam z gledališkimi in glasbenimi ustvarjalci.

Otroci bodo z igralcem Gregorjem Gečem ob popoldnevih risali majice, se s pevko Tinkaro Kovač in njeno flavto sprehodili po glasbeni stezici, uganjali norčije z nagajivo deklico Tinko Binko Pobalinko in se zabavali s klovnom.

Ansambel Gledališča Koper se bo na festivalu predstavil z Naočnikom in Očalnikom na počitnicah in Groznim Gašperjem. Predpremierno bo uprizorjena interaktivna gledališka igra Binka Tinka Pobalinka - Nagajivka v čudežni deželi. Avtorski projekt igralke Ajde Toman, ki bo obenem prva koprska premiera v tej sezoni, bo letos zaživel v sodelovanju s Centrom eksperimentom.

Predstava, ki bi jo po mnenju Peganove lahko uvrstili v “gledališki vrtec”, je namenjena najmlajšim otrokom v starosti od treh do petih let, omogoča pa jim aktivno sodelovanje v igri. Z deklico Tinko Binko se bodo podali v čudežno deželo, kjer jim bo “nori” znanstvenik pokazal različne čudeže. Seznanili se bodo z lebdečo žogo, statično elektriko, na koncu pa po besedah Peganove spoznali, da je največji čudež, če znaš reči hvala.

Prešernovo gledališče Kranj bo na festivalu gostovalo s predstavama Blazno resno o seksuDese Muck ter Muco copataricoEle Peroci in Dese Muck. Slovensko stalno gledališče Trst bo uprizorilo igro Deseti račekMilana Jesiha, Slovensko ljudsko gledališče Celje pa Mačka MurijaKajetana Koviča z danes že skorajda ponarodelimi songi Jerka Novaka.

Festival bo postregel še s predstavo CifromanijaMaje Gal Štromar v izvedbi Zavoda za kulturne dejavnosti AMANART in baletom Pepelka, ki ga bo po zgodbi francoske pravljičarja Charlesa Perraulta izvedel Art Dance Studio iz Portoroža.

Gledališče Koper, ki je zaživelo prav z uprizoritvijo otroške predstave Živalske novice, po besedah Peganove še vedno “intenzivno in konstantno vlaga v produkcijo različnih predstav za otroke”. Za generacijo otrok, rojenih v dobi računalnikov, pomeni gledališče pravi čudež, je še dodala. Tema pred začetkom predstave v njih vzbudi “skoraj sakralno vzdušje”, otroke, ki so se z igrami že preselili pred računalniške zaslone, pa pritegnejo igralska energija, humor, duhovitost in ritem.

STA


Najbolj brano