Možina vendarle do Prešernove nagrade

Jože Možina bo za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj kljub drugačnemu mnenju strokovne komisije prejel nagrado Prešernovega sklada. Tako je včeraj na izredni seji odločil upravni odbor sklada.

Jože Možina  Foto: Fpa
Jože Možina  Foto: Fpa

LJUBLJANA > Strokovna komisija za scenske umetnosti je minuli teden odstopila. Razlog: upravni odbor Prešernovega sklada bi moral pri izboru nagrajencev upoštevati mnenja strokovnih komisij, dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj pa ni bil med tremi predlogi, ki so jih poslali odboru.

Režiser Slavko Hren je po včerajšnji izredni seji odstopil iz upravnega odbora Prešernovega sklada. Svoje odločitve ne želi komentirati, želi pa si, da bi v času do kulturnega praznika prebirali, poslušali in gledali dela slovenskih kulturnih ustvarjalcev in se posvečali ter namenjali prostor predvsem njihovi ustvarjalnosti. Poleg predsednika Janeza Bogataja tako v odboru ostajajo: Srečo Dragan, Kajetan Gantar, Jože Horvat, Andrej Inkret, Janko Kos, Lado Kralj, Jože Kušar, Lojze Lebič, Katja Pegan, Alenka Puhar, Hugo Šekoranja in Rudi Španzel.

Na včerajšnji izredni seji so člani odbora še enkrat pregledali celoten postopek predlaganja in izbire letošnjih Prešernovih nagrajencev. Z večino glasov, a ne soglasno, so sklenili, da je bila odločitev, da Jožetu Možini za njegov dokumentarec podelijo nagrado Prešernovega sklada, pravilna in strokovno utemeljena. Tako je včeraj pojasnil predsednik odbora Janez Bogataj. Kot kaže, je do nesoglasij prišlo zaradi različnega tolmačenja treh aktov (pravilnika, zakona in statuta), ki urejajo delo odbora in strokovnih komisij.

Minister za kulturo Uroš Grilc pa opozarja, da zakon jasno določa, da se upravni odbor Prešernovega sklada odloča na podlagi mnenja strokovne komisije.

Člani komisije za scenske umetnosti do podelitve nagrad komentarja ne dajejo. Prav tako ne Jože Možina.“Zadeve ne želim komentirati, ker je žaljiva, nekulturna in daleč pod ravnijo civilizacijskih vrednot, s katerimi je film o dobrem prijatelju navdahnil slovenski prostor,” pravi Možina, ki pričakuje, da se mu bo kdo opravičil.

Včeraj je odprto pismo upravnemu odboru Prešernovega sklada napisala tudi Filmska iniciativa, ki ga med drugim poziva, naj ustanovi strokovno komisijo za avdiovizualne vsebine. “Avdiovizualno ustvarjanje ni ekranizirano gledališče in ne sme biti deplasiran segment scenskih umetnosti, zato je takšno umeščanje anahronistično ali celo atavistično,” še menijo filmarji.

Odstop strokovne komisije za scenske umetnosti je sicer sprožil burne odzive. Svetovni slovenski kongres in Svet slovenskih organizacij iz Italije kot dva izmed sopredlagateljev letošnje nagrade Prešernovega sklada Jožetu Možini sta zgrožena nad nizko kulturno ravnijo in omalovaževanjem avtorja filma, stranka Solidarnost pa zahteva odstop upravnega odbora.

PETRA VIDRIH

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano