Motovun film festival s svojo zastavo, ustavo in himno

Letošnji filmski festival v Motovonu bo med 27. in 31. julijem gostil približno 70 filmov in nekaj koncertov. Med najbolj znanimi so avstrijski režiser Ulrich Seidel in iranski filmar Mohsen Makhmalbaf. Osrednji spremljevalni program bo posvečen Romom.

Letošnjo nagrado maverick za boj proti predsodkom bo prejel Mohsen Makhmalbaf, ki je znan tako po svojih filmih kot po spopadih z iranskimi oblastmi
Letošnjo nagrado maverick za boj proti predsodkom bo prejel Mohsen Makhmalbaf, ki je znan tako po svojih filmih kot po spopadih z iranskimi oblastmi 

ZAGREB > V tekmovalnem programu za nagrado propeler Motovuna bo tekmovalo 20 celovečercev. Tekmovalni del bo na prvi festivalski dan odprla koprodukcija Imagine (Predstavljaj si) poljskega režiserja Andrzeja Jakimowskega.

Ulrich Seidl na festival prihaja s svojo znamenito in provokativno trilogijo Paradiž, Vera in Upanje; z vsakim od filmov je zaznamoval enega od treh največjih festivalov, cannskega, berlinskega in beneškega.

Letošnjo nagrado maverick za boj proti predsodkom bo prejel Mohsen Makhmalbaf, ki je znan tako po svojih filmih kot po spopadih z iranskimi oblastmi. Iranski režiser se ne sme vrniti v Iran, filme je zato snemal že v šestih državah.

Organizatorji 16. izdaje festivala na nedavni novinarski konferenci še niso želeli razkriti vsega programa, z napovedjo največjih filmskih atrakcij bodo počakali do zadnjega. Znan pa je spremljevalni program.

“V letu vstopa Hrvaške v Evropsko unijo smo osrednji spremljevalni program posvetili zadnjemu narodu, ki je ostal 'kamen v čevlju' Evrope, Romom,” je dejal direktor festivala Igor Mirković, ko je napovedal program Mala mahala, s katerim nameravajo predstaviti romsko kulturo. Obeta se 30 filmov in več koncertov.

“Ideja letošnjega programa je, da je neposredni odsev časa, v katerem živimo, ter da deluje kot penicilin, da nas pozdravi ter da se bomo po petih festivalskih dneh počutili bolje,” je še poudaril Mirković.

Zato so letos Motovun razglasili za “svobodno cono”, ki ima svojo zastavo, potni list, ustavo in himno. Ključno je dobro razpoloženje, brez temnih misli, so napovedali organizatorji.

STA


Najbolj brano