Monografija o Strunjanu: Popravi mojo hišo

Za sklep praznovanj ob 500. obletnici romarske cerkve Marijinega prikazanja v Strunjanu je župnija izdala monografijo izpod peresa publicistke Rožane Špeh in fotografskega objektiva Ubalda Trnkoczyja.

Rožana Špeh Foto: Lea Kalc Furlanič
Rožana Špeh Foto: Lea Kalc Furlanič

STRUNJAN >Strunjanska župnija je izdala obsežno monografijo, ki je plod dolgoletnega raziskovalnega dela slavistke, publicistke in zborovodje Rožane Špeh iz Svetega Petra. Publikacija nosi naslov Popravi mojo hišo, (po besedah ob videnju Marije leta 1512), opremljena je s fotografijami Ubalda Trnkoczyja.

“Monografska upodobitev Strunjana avtorice Rožane Špeh je poseben prikaz romarskega kraja in njegovih ljudi, hkrati pa tudi bistva, ki osmišlja romanja v to istrsko Marijino svetišče,“ o vsebini obsežne monografije spregovori dr.Marija Klobčar, višja znanstvena raziskovalka na glasbeno narodopisnem inštitutu ZRC SAZU.

Špehova, ki s strunjansko župnijo sodeluje že 27 let, bralcu v monografiji najprej predstavi podobo kraja - od njegove preteklosti, naravne in kulturne dediščine do načina dela in življenja tam. Tudi ta vsebina knjige je plod njenega dolgoletnega raziskovanja tako med zgodovinskimi viri kot med ljudmi. Nato se “povzpne” na grič k cerkvi Marijinega prikazanja. Iz arhivskih virov povzame njeno zgodovino, verski dogodek Marijinega prikazanja, pričevanje votivnih podob in še marsikaj. Klobčarjeva dodaja: “S to upodobitvijo, ki se odmika od ustaljenih razumevanj romarskih krajev, Marijina cerkev nezavedno vstopi v vsakdan tega območja, v preplet podob vsakdanjega življenja in svetega, ljudske kulture in zaupanja Mariji.”

Knjiga je opremljena s spremnimi besedami koprskega škofa Jurija Bizjaka, raziskovalke na SAZU Marije Klobčar, zgodovinarja Staneta Grande ter Fabia Pistana, profesorja v Italiji, s koreninami v Strunjanu. Predstavitve so je udeležila tudi ministrica Ljudmila Novak. LKF


Najbolj brano