Moj ljubi Grgar

V Grgarju so stoletnico rojstva Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora (1913-1993) sklenili z dokumentarnim filmom avtorice Sabine Volk, v katerem se Grgarci spominjajo Borovih obiskov, zlasti prvega, leta 1981.

Matej Bor (1913-1993) Foto: Marjan Kukec (Vir:Dlib)
Matej Bor (1913-1993) Foto: Marjan Kukec (Vir:Dlib)

GRGAR > Čeprav je Matej Bor rojstni kraj z družino zapustil že, ko je bil star dve leti in odtlej živel drugje, je Grgar nosil v srcu kot svojega. Grgarci so ga, kot izvemo v dokumentarnem filmu Spomini na Mateja Bora, medse prvič povabili leta 1981 in tista sončna nedelja je očitno ostala v spominih mnogih. Učiteljica Justina Doljak se spominja, kako nestrpno so ga čakali na šoli in kasneje v dvorani, ki je bila nabito polna. Matej Bor se je v Grgar vrnil tudi ob svoji 70. obletnici, leta 1983. Tedaj je v Goriški knjižnici Franceta Bevka predstavil svojo novo pesniško zbirko Podoknice tišini, zvečer pa je sodeloval na kulturni prireditvi v Grgarju, ki jo je pripravila Berta Ukmar in bil navdušen nad bogato kulturno dejavnostjo v kraju. Izvemo, da so mu predlagali, da bi šolo in kulturno društvo poimenovali po njem, pa je odvrnil, naj raje to storijo po njegovi smrti.

Mateju Boru delamo krivico, če ga imenujemo le za dvornega poeta revolucije, je dejal literarni zgodovinar in pesnik David Bandelj na literarnem večeru in dodal, da je sam iz zbirke pesmi izbral tiste, ki so bolj življenjske. “Ker verjamem, da je Bor kot pesnik globoko slutil in čutil, da je upor, ki ga je bil prisiljen storiti slovenski človek, upor za življenje, za svobodo, za kruh”. Upor je torej, kot pove v dokumentarcu, bil upor za življenje in ne za politično opcijo. V dokumentarnem filmu vidimo, da sta na tem večeru bila prisotna tudi profesorja in literata Marija Mercina in Radivoj Pahor, zato nam je lahko samo žal, da s svojim dragocenim pogledom nista bila vključena v dokumentarni film.

V Grgarju, ki je na filmu izčrpno predstavljen v poletnih podobah, so Bora tretjič srečali, ko je z ekipo RTV snemal gradivo za dokumentarec, ki po vsej verjetnosti ni bil končan. V takšni obliki so ga predvajali tudi na nedavni filmski spominski slovesnosti v Grgarju. Na tem filmu Slovenskega filmskega arhiva spregovori tudi sam Matej Bor.

Ob stoletnici so ob grgarski podružnični šoli postavili kip kiparke Nike Šimac, pri Mladinski knjigi je izšla bogata monografija izpod peresa dr. Mihaela Glavana z naslovom Stoletni bor, odprli so razstavo otroških likovnih del, pripravili večer poezije in vokalne glasbe v izvedbi Dramske skupine Grgar in Komornega zbora Grgar, priredili literarni večer ter ga sklenili s filmskim.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano