Mladih poetov ne tarejo težave odraslih

V soboto so v Kosovelovem domu razglasili letošnje dobitnike kristalnih peres 12. mednarodne otroške nagrade mlada vilenica. V starejši kategoriji je slavila Veronika Martinčič, v srednji Marta Radić, med najmlajšimi pa Tilka Namestnik.

Letošnje nagrajenke (z leve): Veronika Martinčič, Marta Radić in Tilka Namestnik Foto: Bogdan Macarol
Letošnje nagrajenke (z leve): Veronika Martinčič, Marta Radić in Tilka Namestnik Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA> Letošnja, 12 izvedba mlade vilenice je že na začetku postregla z rekordom. Selektor Darko Komac je moral izbirati med kar 437 pesmimi 328 sodelujočih učencev iz 111 šol. Letos so prvič sodelovali tudi dijaki prvih in drugih razredov srednjih šol. Udeleženci so prišli iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije (vsi učenci in mentorji so iz šol s slovenskim učnim jezikom), Slovaške, Slovenije in Srbije.

Sonet s črko R/Usedla sem se nanjo,/pod mojo težo ječi,/malo mar mi je zanjo,/dokler me ne boli./Zjutraj jo v tesne hlače stlačim,/zvečer jo preoblečem in umijem,/v šoli večkrat jo potlačim,/na stranišču pa razkrijem./A je vseeno vesela,/dokler je del mene,/je vsak dan bolj debela./In če kdo potrka,/spoštljivo vstanem/in z mano moja črka. Veronika Martinčič

V organizaciji Kulturnega društva Vilenica Sežana in tamkajšnje izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti so bile podeljene tri nagrade za najbolj izstopajoča dela. V skupini od 7 do 10 let je kristalno pero za pesem Pozabljeni čevlji prejela Tilka Namestnik, učenka 2. razreda OŠ Franca Rozmana - Staneta Maribor, v skupini od 11 do 14 let Marta Radić, učenka osmega razreda OŠ Nikole Tesle Reka, za pesem Sloboda (Svoboda), med starimi od 15 do 17 let pa Veronika Martinčič, učenka devetega razreda OŠ Toneta Čufarja Ljubljana, za pesem Sonet s črko R.

“Na srečo se težave nas odraslih, od recesije do krize vrednot, mlajših še niso dotaknile, tako da ostajajo v svojem miselnem svetu,” je letošnjo bero pospremila Magdalena Svetina Terčon, predstavnica organizacijskega odbora in predsednica Združenja književnikov Primorske.

Prireditev so obiskali tudi nagrajenci in predstavniki sorodnega literarnega festivala Cuisle (Utrip) iz Limericka na Irskem, s katerim si organizatorji že četrto leto izmenjujejo obiske; nagrajenci iz Slovenije bodo v Limerick odpotovali oktobra. Pesmi njihovih treh nagrajencev pa so bile prebrane tako v originalu kot tudi v prevodu. “Tudi zahvaljujoč obema festivaloma se naroda s svojo kulturo in jezikom kot najbolj izpostavljenim delom - irščina pri nas ponovno dobiva na veljavi - z vsakim letom poznata čedalje bolje. Odrasla vilenica, ki je bila povod za naše sodelovanje, je tako očitno dobila potomca, ki se uspešno razvija,” je povedala vodja njihovega dogodka Bertha McCullagh.

Letošnjo slovesnost so pospremili: z govorom predsednica odbora za kulturo sežanskega občinskega sveta Ivica Podgoršek, s pesmijo mladinska skupina ljudskih godcev Zingelci iz Kopra, s plesom pa skupina za izrazni ples Mehki čevlji iz Kulturnega društva Jožeta Pahorja Sežana. Po enajstih letih je povezovalko prireditve Ano Godnik letos nasledil Žan Papič.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano