Mira stavi na sodelovanje

Nekoliko v senci osrednje medijske pozornosti, ki je bila zadnje dni posvečena izključitvi Janeza Janše iz slovenskega centra Pen, je predvčerajšnjim potekalo avtorsko branje, ki ga je pripravila Mira. Gre za ženski odbor, ki so ga slovenske književnice, članice Pen, organizirale po zgledu del Ženskega odbora Mednarodnega Pena (Women Writers Committee, WWC).

Na dobrodošlici Miri je svoje pesmi prebirala tudi koprska pesnica Ines Cergol   Foto: Robi Šabec
Na dobrodošlici Miri je svoje pesmi prebirala tudi koprska pesnica Ines Cergol  Foto: Robi Šabec

LJUBLJANA>Mira je v okviru Slovenskega centra Pen nastala 8. marca letos, mesec dni kasneje pa je odbor v prostorih Društva slovenskih pisateljev pripravil prvi dogodek - javno branje, na katerem se je predstavilo več ko 30 pesnic in pisateljic.

Mira si tako zastavlja za cilj, da bo skrbela za intenzivnejšo prisotnost žensk - literarnih ustvarjalk, intelektualk, znanstvenic in publicistk - v slovenskem javnem prostoru, za povečanje njihovega ugleda in zastopanosti v različnih javnih institucijah ter na pozicijah odločanja.

Ožji iniciativni krog Mire, ki ga trenutno sestavljajo Tatjana Pregl Kobe, dr. Stanislava Repar, dr. Barbara Simoniti in Ana Marija Sobočan, poudarja, da ime Mira povzema več pomenov, ki na simbolni ravni posnemajo ali sporočajo globlji smisel obstoja in delovanja odbora: miroljubnost, ki ni alibistična, zdravilnost, življenjskost in dragocenost, ki ni samovšečna, ženskost, tudi s kapljico Izisine božanskosti, ki ni naperjena proti moškim, temveč katerimkoli oblastniškim držam.

Njihova želja je, da tudi z imenom opozorijo na žensko genealogijo v književnosti, kulturi in družbenem polju, ki jo pooseblja pisateljica Mira Mihelič - edina ženska, ki je kdaj vodila SC Pen, bila pa je tudi podpredsednica mednarodnega Pena.

Mira si tako zastavlja za cilj, da bo skrbela za intenzivnejšo prisotnost žensk - literarnih ustvarjalk, intelektualk, znanstvenic in publicistk - v slovenskem javnem prostoru, za povečanje njihovega ugleda in zastopanosti v različnih javnih institucijah ter na pozicijah odločanja. Prireditve so se udeležile tudi štiri primorske pesnice: Maja Vidmar, Vida Mokrin Pauer, Vita Žerjal Pavlin in Ines Cergol, ki poudarjajo, da želijo s svojo prisotnostjo potrditi potrebam in težnji po prepoznavnosti in uveljavitvi različnih dejavnosti ustvarjalk (tudi) na področju umetnosti.

“Srečanja sem se udeležila v znak podpore skupnemu delovanju, ki se je začelo kot neformalno srečevanje avtoric pod naslovom Pesnice o pesnicah v ljubljanskem hostlu Celica in je pod okriljem Mire dobilo tudi svojo formalno podobo. Ženska poezija, ki je v Sloveniji potisnjena v ozadje - tako v šolah, kot tudi v družbi nasploh -, mora dobiti potrebno veljavo. Nenazadnje gre za vidik ustvarjanja, ki temelji na čustveni in duhovni, tako imenovani ženski noti, in je bistven za razumevanje družbe kot take,” je ob tem poudarila pesnica in pisateljica Vida Mokrin Pauer.

Ženski odbor slovenskega centra Pen si je med drugim za nalogo zastavil spodbujanje zastopanosti žensk v slovenskem Penu, na konferencah in srečanjih, vzpostavitev sodelovanja z Ženskim odborom pri Mednarodnem Penu (WWC), obravnavati in strokovno tematizirati pereča vprašanja žensk, predstavljati ustvarjalne in miselne potenciale ter dosežke slovenskih in tujih pisateljic ter pesnic, literarnih kritičark in znanstvenic ter seznanjati slovenski Pen in slovensko družbo s feminističnimi prizadevanji.

Kot dolgoročni cilj pa si članice društva prizadevajo za spremembo družbene paradigme iz tekmovalne v sodelujočo. V društvu Mira zagotavljajo, da so v širšem krogu dobrodošli vsi članice in člani slovenskega Pena, ki želijo aktivno sodelovati skladno z notranjo listino Mire, prav tako pa tudi nečlanice in nečlani Pena, ki se želijo vključiti v delovanje Mire ter se udeleževati njenih prireditev in pobud. Na sredinem uvodnem branju so se kolegicam tako pridružili kolegi Boris A. Novak, Primož Repar in Brane Mozetič, nagovoril pa jih je predsednik slovenskega Pena, Marjan Strojan.ROBI ŠABEC


Najbolj brano