Minister sprejel Prešernove nagrajence

Minister za kulturo Uroš Grilc je na Brdu pri Kranju sprejel Prešernove nagrajence. Sprejema so se udeležili dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo pisatelj Vladimir Kavčič in vsi dobitniki nagrade Prešernovega sklada.

 Foto: STA
Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Manjkal je le dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, akademik Pavle Merku.

Sprejema so se tako ob Vladimirju Kavčiču udeležili pesnik Vladimir Kos, akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler, gledališki režiser Jernej Lorenci, režiser Jože Možina, igralka Vesna Pernarčič in Slovenski tolkalni projekt, ki ga sestavljajo Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Poleg nagrajencev sta se sprejema udeležila tudi predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj in generalni direktor direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Gašper Troha.

Kot je v zdravici dejal minister, danes slavi slovenska umetnost. Spomnil je, da je bila slovenska kultura tista, ki je izoblikovala narodno identiteto, da je bila ključna v tem, da se je slovenski narod skozi zgodovino na presečišču mnogo močnejših kultur in nacij obdržal, da je “stal inu obstal”. Slovenska država je kulturi po njegovih besedah s tem, ko ji je namenila državni praznik, podala pravi poklon in ji simbolno namenila mesto, ki ji gre.

Danes se moramo, kot je poudaril, vprašati, kaj slovenski kulturni praznik govori nam. Na dan smrti našega največjega poeta se spomnimo vse preteklih dosežkov slovenske kulture. Spomnimo se, kako je kultura skozi različna zgodovinska obdobja odigrala svojo vlogo narodnega buditeljstva, kako je ostrila ustvarjalnost naših umetnikov. Je pa, tako minister, slovenski kulturni praznik tudi priložnost, da se spomnimo, kaj nam slovenska kultura prinaša danes in kaj nam bo prinesla v jutri.

Slovenska kultura je po njegovih besedah tisti pol ustvarjalnosti, ki je pomemben za razvoj vsakega posameznika. Je tisto področje, ki nas ostri v tem, da smo radovednejši, da postanemo boljši ljudje, bolj kritični in da se razvijemo.

Pred sprejemom je minister Grilc popoldne nagovoril zbrane na osrednji slovesnosti v Vrbi, pesnikovem rojstnem kraju.

Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so bile podeljene Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada, je sinoči potekala v ljubljanskem Cankarjevem domu pod naslovom Živeti umetnost - presegati čas.

STA


Najbolj brano