Mick Jagger praznuje 70 let

Frontman zasedbe The Rolling Stones Mick Jagger danes praznuje 70. rojstni dan. Legenda rock'n'rolla je še po 50 letih nastopanja poln energije ter nastopa z znamenitim glasom, s katerim je pomagal prodati milijone plošč, piše nemška tiskovna agencija dpa.

LONDON > Mick Jagger danes prestopa mejnik, za katerega je leta 1965, ko je prepeval znamenito pesem “Satisfaction”, le malokdo verjel, da ga bo dosegel.

Stonesi so imeli minuli mesec turnejo po ZDA, nastopili pa so tudi na festivalu v Glastonburyju in londonskem Hyde Parku. Prvi nastop je skupina, ki je nastala po naključnem srečanju Jaggerja s Keithom Richardsom na železniški postaji, imela julija 1962 v londonskem Marquee Club.

Pel s Tino Turner in Davidom Bowiejem

Jaggerjev glas in oseba sta imela pri vzponu skupine precejšno zaslugo. Jagger je z Richardsom napisal vrsto uspešnic, kot so “(I Can't Get No) Satisfaction”, “Sympathy For the Devil”, “Honky Tonk Woman”, “Jumpin' Jack Flash” in “Angie”.

Jagger, poznan kot suhec z izjemnimi plesnimi vrlinami, je na svoji glasbeni poti ustvaril tudi nekaj solo projektov, kot je album “She's the Boss” iz leta 1985. V istem letu je s Tino Turner nastopil tudi na koncertu Live Aid in posnel duet z Davidom Bowiejem.

Pevec je odraščal v južnem Londonu, kot mladenič pa je bil sramežljiv, je zapisal biograf Philip Norman. V mladega upornika ga je spremenil menedžer Andrew Oldham, da bi Rollinge vzpostavil kot antipol Beatlom.

Rad ima ženske

Jagger je sicer poznan tudi kot nepopravljiv ženskar in ko so ga v nekem intervjuju vprašali, kdaj se je tega zavedel, je odgovoril, da je bilo to nekje pri 18. letih, ko so Stonesi začeli igrati v londonskih klubih in so z njihovo vse večje slavo prišle tudi ženske.

Legendarni 70-letnik je s svojimi vragolijami v zasebnem življenju polnil rumene časnike. Dvakrat se je poročil, ima pa sedem otrok s štirimi ženskami. S prvo ženo Bianco ima hčerko, z drugo ženo Jerry Hall pa štiri otroke. Njegove zveze pred, med in po porokah so mediji zvesto spremljali. Od leta 2001 je v zvezi z ameriško stilistko L'Wren Scott.

Čeprav še ni popolnoma izgubil podobe upornika, se zadnja leta nekoliko redkeje pojavlja na naslovnicah.

Za njegov prispevek k popularni glasbi so ga leta 2003 v Veliki Britaniji počastili z redom britanskega imperija. Za britanski časnik The Guardian je takrat dejal, da mu viteški red ne pomeni prav veliko, je pa ponosen njegov oče.

STA


Najbolj brano