Mi smo italijanska kultura

Letošnjo podelitev nagrad Istria nobilissima (plemenita Istra) za najpomembnejše kulturne dosežke v italijanski narodni skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem je zaznamoval nastop italijanskega pianista Giovannija Allevija, ki je tudi sam prejel nagrado za promocijo italijanske kulture po svetu.

Italijanska veleposlanica Rossella Franchini Sheriffs je Giovanniju Alleviju podelila nagrado za promocijo italijanske kulture po svetu Foto: Maja Pertič Gombač
Italijanska veleposlanica Rossella Franchini Sheriffs je Giovanniju Alleviju podelila nagrado za promocijo italijanske kulture po svetu Foto: Maja Pertič Gombač

PORTOROŽ> O pomenu nagrade, ki jo podeljujeta Italijanska unija in Ljudska univerza iz Trsta, je na petkovi prireditvi v hotelu Slovenija spregovoril tudi predsednik Italijanske unije Furio Radin, ki je prepričan, da ne gre zgolj za tekmovanje, “kdo je napisal najlepšo pesem, kdo se bolje izraža v istrsko-beneškem narečju, s fotografskim aparatom, čopičem ali glasbilom. Kultura ni tekmovanje!” Kultura je zaklad navad in šeg naroda, ki lahko preživijo zgolj v skupnosti: “Tudi takrat, ko ji zanikajo politične pravice, tudi ko jo zatirajo, diskriminirajo, ko jo zgodovinske okoliščine drobijo skoraj do izginotja. Prav kultura nam govori, o tem kdo smo.” Radin verjame, da navkljub skromnemu številu pripadnikov italijanska skupnost ne le proizvaja kulturo, temveč “je kultura”. Vse dejavnosti, od reške založbe Edit, časopisa La voce del popolo do profesionalnih in ljubiteljskih gledališč, predstavljajo, “kako danes živimo našo italijanskost”.

Med književnimi nagradami je prvo nagrado za italijansko poezijo prejel Rečan Giacomo Scotti, drugo nagrado Koprčan Claudio Geissa, posebno omembo pa si je prislužila tudi znana Koprčanka Isabella Flego. Za narečno poezijo je prvo nagrado prejel Vlado Benussi iz Rovinja, za prozo v italijanskem jeziku pa je slavila Pirančanka Elena Bulfon Bernetič. Za eseje na literarno ali lingvistično temo je prvo nagrado prejel Libero Benussi iz Rovinja, za dramsko besedilo pa so podelili le drugo nagrado, ki jo šla Izolanki Agati Tomšič. Nagrad za slikarstvo, grafiko in skulpturo tokrat niso podelili, za dizajn, uporabne umetnosti in ilustracije pa je prvo nagrado prejel Virgilio Giuricin iz Rovinja, drugo pa Pirančanka Miriam Monica. Prva nagrada za fotografijo je šla v roke Rečana Luce Dessarda, posebej pa je bil omenjen tudi David Ličen iz Portoroža. Podelili niso niti prve nagrade za film, video in televizijo, drugo pa si je prislužil Koprčan Črt Brajnik. Med glasbenimi nagradami prav tako niso podelili nagrad za kompozicijo in esej, za izvedbo pa je prvo nagrado prejela Anamarija Lovrenčić iz Pazina. Nekoliko zaskrbljujoči so rezultati nagrad za mlade ustvarjalce, saj mnoge bodisi zaradi nedoseganja pričakovane ravni bodisi zaradi popolne neodzivnosti niso mogli podeliti. Podelili so zgolj drugo nagrado za literaturo, ki jo je dobila Julijana Erceg iz Pazina.

Gost večera pianist Giovanni Allevi pa je razkril delček življenjske drže, ki ga je pripeljala do svetovnega uspeha: “Uspeh nista slava in prepoznavnost. Oboje je med drugim precej stresno. (smeh) Uspeh je, da v življenju lahko počneš, kar si želiš.” V pogovoru z igralko Rosanno Bubola je najbolj pop med klasičnimi pianisti in najbolj klasični med pop pianisti spregovoril tudi o svoji tretji knjigi Classico ribelle. Naslov je besedna igra in ga je zato moč prevesti bodisi v tipični upornik bodisi v klasični upornik, govori pa o njegovem neposrednem glasbenem nagovoru, ki temelji na klasičnih glasbenih oblikah, a prežetih z elementi popularne glasbe, s čimer je razburil del italijanske strokovne javnosti. V Portorožu, kjer je iz rok italijanske veleposlanice Rossella Franchini Sheriffs prejel nagrado za promocijo italijanske kulture po svetu, je zaigral štiri skladbe, med katerimi je bila tudi Secret love z zadnje plošče Alien, ki je večer prej zaradi premraženih prstov na koncertu na Kongresnem trgu ni zmogel. Italijanski skupnosti se je poklonil tudi z delčkom italijanske himne, s katero je občinstvo tako očaral, da se ni moglo upreti in je (himni) navdušeno ploskalo.

Več o Giovanniju Alleviju pa v intervjuju v eni od prihodnjih petkovih prilog 7. val.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano