Metal scena v slikah

V galeriji Kapsula v podhodu Ajdovščina v Ljubljani so na ogled fotografije iz cikla Metal novogoriškega fotografa Mihe Korona. Te dni so predstavili tudi fotografovo knjigo, ki je v produkciji Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. izšla v omejeni nakladi 100 izvodov. Razstava bo na ogled do 5. januarja.

Avtor Miha Koron na razstavi v Kapsuli  Foto: Miha Koron
Avtor Miha Koron na razstavi v Kapsuli  Foto: Miha Koron

LJUBLJANA>Miha Koron je fotograf mlajše generacije, ki v zadnjih letih obsesivno in sistematično dokumentira protagoniste metalne scene. Zasledili ga boste na heavymetalskih koncertih, je tudi reden fotografski gost Metalcampa v Tolminu. Razstava v Kapsuli prinaša izbor najzanimivejših fotografij zadnjih let. Koron je sicer tudi sodelavec našega časnika.

V Kapsuli so predstavili tudi knjigo z naslovom Metal, v kateri so v velikem planu predstavljeni bližnji in prepoteni obrazi, doprsni in celopostavni portreti heavymetalcev in njihovih skupin, na odru in v zaodrju. Med njimi najdemo Marilyna Mansona, pa norveške black metalce Immortal, švedsko zasedbo vikinškega death metala Amon Amarth, najtemnejše stockholmske horde black metala Watain, pa Dark Funeral, death metalce Morbid Angel in še mnoge druge.

Koronova knjiga je bila lani izbrana za Knjigo umetnika 2010, ki jo je razglasila strokovna komisija Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. v sestavi Adela Železnik (Moderna galerija), Tanja Lažetić (vizualna in intermedijska umetnica), Tadej Pogačar (umetniški vodja Centra in Galerije P74). Soglasno so jo ocenili kot najprepričljivejšo med dospelimi predlogi in jo predlagali za realizacijo. Pred dnevi so jo predstavili v Sloveniji, pred tem pa na sejmih tovrstnih del v New Yorku in Berlinu. Izšla je na 48 straneh barvnega tiska, v oblikovni podobi Borisa Balanta, v produkciji Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. ter v omejeni nakladi 100 izvodov.Kot pravi avtor, so mu pomagali še Ramiz izSindian underground, Črt iz Dirty skunks, Ana iz Master of Metal, Sašo Batič, Manuel Sterlek in Andreja Jež.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano