Mehki pornič nad Da Vincijevo šifro

V začetku leta 2011 je bila Erica Leonard James neznana televizijska producentka, ki si je nameravala svojo pisateljsko strast tešiti zgolj s pisanjem TV scenarijev. Kot velika navdušenka vampirske sage Somrak je začela na spletni strani oboževalcev Somraka objavljati mesena besedila o junakih Edwardu Cullenu in Belli Swan.

Erica Leonard James
Erica Leonard James 

Ker pa je njeno erotično pisanje vzbudilo nekaj kritik, je tekste s spremenjenimi imeni začela objavljati na svoji spletni strani FiftyShades.com. Od tu dalje se začne pisati ena najuspešnejših književnih zgodb vseh časov.

Sveža diplomantka primerjalne književnosti Anastasia Steel se zaljubi do ušes in še čez v neustavljivo privlačnega milijonarja Christiana Greya. Tudi njega popolnoma prevzame mična in spontana devica Anastasia, toda Christian ima posebne spolne zahteve. Bogati milijonar namreč neizmerno uživa v sadomazohističnih praksah, in sicer v vlogi nadrejenega. Ker Christian izhaja iz poslovnega okolja in je zelo pedantne narave, neizkušeni Anastasiji skuša njeno odločitev olajšati s pogodbo, kjer je črno na belem zapisano, kaj vse bo morala početi, da bi zadovoljila njegove spolne potrebe v tako imenovani Rdeči sobi bolečine. Zaradi pogodbe je Anastasia v še večjem precepu.

Slovenski prevod Petdeset odtenkov sive bo izdala založba Učila, predvidoma do konca tedna (17. avgusta) bo že na slovenskih prodajnih policah. Trilogija v angleškem jeziku se dobro prodaja tudi v Sloveniji, saj je med angleškimi knjigami, ki so na voljo v Sloveniji pravcati hit, so sporočili iz Mladinske knjige.

To je zaplet prvega romana iz trilogije, naslovljenega 50 odtenkov sive (50 Shades of Grey), ki ruši vse prodajne rekorde, in v katerem ni zaslediti kančka stilske bravuroznosti poltenih piscev kot so Henry Miller, Anais Nin, robatega Charlesa Bukowskega in drugih. Čeprav se je trilogije prijela oznaka pornografije za mamice (bralke so večinoma poročene ženske in matere v tridesetih letih), se med branjem stežka otresemo občutka, da gre za čisto najstniško čtivo, ki operira z zelo zlizanim žargonom v slogu: “ne morem se upreti njegovim sivim očem, moja notranja boginja se je prebudila, ponesel me je v neslutene višave …”

Od kod torej tako silno navdušenje nad čistim šundom? Ali se za mamice ne “spodobi”, da bi si občasno ogledale kakšen pornič? Uspeh morda tudi botruje viralnemu marketingu, ki je startal kot “erotični dodatek” enemu najboljših ameriških prodajnih artiklov - vampirski sagi Somrak. Mogoče pa je E. L. James ponovno oživila mehkoerotični žanr, ki je bil že nekaj časa mrtev.

Pravi vzrok se skriva najverjetneje v kombinaciji vsega zgoraj naštetega, E. L. James in njenim potomcem pa se ne bo treba več truditi, da bi živeli zelo udobno. V dobrem letu dni so po svetu prodali 31 milijonov izvodov knjige. Že po dveh tednih od izida je bilo prodanih 765.000 izvodov, za tak rezultat je Da Vincijeva šifra potrebovala kar pol leta. Tudi Amazonova prodajalna elektronskih knjig se je šibila pod težo naročil, saj je to bila tudi prva knjiga, ki jo je več kot milijon uporabnikov pretočilo na svoje e-bralnike. Tudi drugemu in tretjemu romanu (Fifty Shades Darker in Fifty Shades Freed) kaže zelo dobro. Hollywood pa je že zagrabil vročo žemljico. Avtorske pravice sta odkupila studia Universal Pictures in Focus Features, najbolj vroča tema v Hollywoodu pa je, kdo bosta naslovna junaka. Za žensko vlogo se potegujejo “vampirka” Kristen Stewart, Mila Kunis, Scarlett Johansson … Za moško vlogo pa se največkrat omenja odličnega Ryana Goslinga, ki mu bo kaj kmalu v roke padel kakšen oskar, Michaela Fassbenderja, ki je zelo prepričal s svojo vlogo spolnega obsedenca v SramuSteva McQueena, Christiana Balea, ki pa je morda malce prestar, in številni drugi zvezdniki. Začuda pa se nad filmom navdušuje tudi Bret Easton Ellis (Ameriški psiho), ki je izkazal željo, da bi napisal scenarij, na twitterju pa je tudi zelo dejaven v širjenju govoric o filmski in knjižni usodi Petdeset odtenkov sive.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano