Med odroma pa - tretja reka

Punkerske počitnice, ki te dni vabijo v Tolmin, na Sotočje, so se v sredo začele obetavno, čeprav z nekoliko manj obiskovalci, kot smo pričakovali. Neuradno naj bi jih bilo okrog tisoč, kar pa seveda ni skvarilo veselega vzdušja in sproščenega rajanja pozno v noč.

Na prvi festivalski dan so občinstvo ogrevali tudi avstraslki melodični punkerji Paper Arms   Foto: Jože Štucin
Na prvi festivalski dan so občinstvo ogrevali tudi avstraslki melodični punkerji Paper Arms  Foto: Jože Štucin

TOLMIN > Festival, ki se letos dogaja tretjič, nemara nima še prave podobe, premalo namreč odstopa od slavnejšega metalskega velikega brata, ki se bo tudi zgodil v juliju, in je nekakšna predigra, žlahten peting za glavno poslastico. Mnogi bodo namreč počitnice kar podaljšali, preoblekla se bo le kakšna majčka. Nič ne de, poskočnega dogajanja se niti na punku ne manjka, atraktivni skoki z odra v naročje plesalcev pod njim pa so vabljiva atrakcija za razposajene uživače.

V sredo, ko se je vse skupaj šele začelo, je že zgodaj zvečer temperaturo dvignila rimska pop punk zasedba Vanilla Sky, v nadaljevanju pa se je vzdušje stopnjevalo do tistega pravega “poganskega” rajanja, kjer se mora človek s fotoaparatom pomakniti v stran, da ga poskočni plesalci ne pomendrajo v lesni drobir, ki je posut po “plesišču”. Vzdušje je bilo torej tako, kot se spodobi, glasbeniki pa vedno bolj prisegajo na komercialne različice punk rocka, precej omehčane glede na vitalne in diabolične izbruhe v zgodnjih osemdesetih letih. Večina mladih bendov pač igra na karto všečnosti, šele ko nastopi kakšna res prava legenda, na primer Anti-Flag, ki ima za ušesi tudi prgišče pikrih političnih pripomb, se zazdi, da punk (kot angažirano družbeno gibanje) še ni mrtev.

Na punk počitnicah sta aktivna dva odra. Glavni pri bivšem hotelu Centroslavija, stranski pa na Sotočju, v objemu Tolminke in Soče. Na obeh se koncerti vrstijo brez predaha, občinstvo pa se z velikim veseljem kot “tretja reka” pretaka z enega prizorišča na drugega.

JOŽE ŠTUCIN


Najbolj brano