Med nominiranci tudi Koprčan Karlo Hmeljak

Žirija za Veronikino nagrado je v ožji izbor uvrstila pesniške zbirke Krčrk Karla Hmeljaka, Material Andreja Brvarja, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda Kristine Hočevar, Čakanje revolucije in modrosti Jurija Hudolina ter Gospodinjski blues Patricije Peršolja. Dobitnika nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta bodo razglasili 27. avgusta.

CELJE > Karlo Hmeljak se za Veronikino nagrado poteguje z drugo pesniško zbirko Krčrk (LUD Literatura). Knjigo je avtor namenil boju za ohranitev velike čitalnice študijskega oddelka v osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru. Hmeljak, sicer jadralec, pravi, da pri športu preizkuša lastne meje, pri pisanju poezije pa vidi nekaj podobnega v tem, ko išče prave verze: “Gre za poskus, kako obremeniti jezik do njegovih lastnih mej.”

Žirija za Veronikino nagrado 2013, ki ji predseduje Urban Vovk, v njej pa sta še pesnik Aleksander Peršolja in kritik Goran Dekleva, je nominirana dela izbrala izmed približno 250 zbirk. Nagrado v vrednosti 4000 evrov bruto bodo 27. avgusta podelili na prireditvi na Starem gradu v Celju, na kateri bodo Niku Grafenauerju izročili tudi zlatnik poezije za življenjski opus.

Lani je Veronikino nagrado prejel Primož Čučnik za zbirko Mikado. Doslej so nagrado prejeli še Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Milan Dekleva, Jože Snoj, Andrej Medved in Barbara Korun.


Najbolj brano