Med nebom in zemljo je veter

Končal se je 4. mednarodni fotografski natečaj Med nebom in zemljo, ki ga prireja Fotografsko društvo Veno Pilon iz Ajdovščine. Žirija je pregledala več kot 4000 fotografij in podelila zlate, srebrne in bronaste medalje ter častne trakove avtorjem z vseh celin.

Miu Anthony: Eagle and snake/ Orel in kača, FIAP zlata medalja v kategoriji Letenje
Miu Anthony: Eagle and snake/ Orel in kača, FIAP zlata medalja v kategoriji Letenje 

AJDOVŠČINA> Najuspešnejši avtor 4. mednarodnega fotografskega natečaja Med nebom in zemljo je Chun - Liang Yeh s Tajvana, ki je prejel modro FIAP značko, od slovenskih avtorjev pa Izidor Gašperlin, popotnik in fotograf iz Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Znani so tudi dobitniki medalj in častnih trakov, ki jih je skupaj okoli 100.

Na natečaj se je prijavilo 400 fotografov iz 53 držav, prejeli so več kot 4100 fotografij, ki so jih posneli tako priznani fotografi kot začetniki. Tudi pri letošnjem natečaju so ohranili štiri teme. Že prepoznavna tema natečaja je “letenje”, med drugimi pa so še “makro”, kategorijo “narava” so letos zamenjala “potovanja”, četrta tema je bila “prosta”. Pokrovitelj letošnjega natečaja je tudi mednarodna fotografska zveza UPI, Mednarodna zveza za fotografsko umetnost FIAP, Fotografska zveza Amerike PSA ter seveda Fotografska zveza Slovenije.

Žirija, ki so jo sestavljali Oskar Karel Dolenc, Izidor Jesenko, John Hatfull in Marjan Artnak, je v nedeljo od jutra do večera pregledala vse fotografije ter jih ocenila z oceno od 1 do 9. “Ocenjevanje je potekalo gladko, posebej v temi potovanja je bilo letos nekaj izjemnih posnetkov in izbor nagrajenih del še posebej težak,” so zapisali žiranti. Pri njihovem delu jim je s programsko opremo na pomoč priskočil Foto klub Kamnik. “Verjamem, da boste delili mnenje strokovne komisije, da so fotografije izredno kvalitetne, da prinašajo inovativen pogled na vsebino in tehniko fotografiranja, da pokrivajo zelo raznolika področja našega vidnega, včasih komaj opaznega življenja,” je na odprtju razstave in razglasitvi rezultatov dejal Bogomir Ipavec, predsednik organizacijskega odbora pri Fotografskem društvu Veno Pilon.

Fotografije so do 8. februarja na ogled v avli dvorane Prve slovenske vlade.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano