Med 3. in 9. junijem bo v Izoli glavno besedo imel film

Izola bo na tradicionalnih prizoriščih med 3. in 9. junijem gostila 9. mednarodni filmski festival Kino Otok. Festival bodo uvedle velike filmske zgodbe 20. stoletja, kot je film Franceta Štiglica Na svoji zemlji. Mednarodni del festivala se bo začel 6. junija, ko se bodo poklonili kritiku, scenaristu in režiserju Silvanu Furlanu.

Na ogled bo tudi film srbskega režiserja Želimirja Žilnika Ena ženska, eno stoletje iz leta 2011
Na ogled bo tudi film srbskega režiserja Želimirja Žilnika Ena ženska, eno stoletje iz leta 2011 

IZOLA> Furlanovo 60. obletnico rojstva bodo obeležili v sklopu projekta Leto Silvana Furlana (1953-2005), katerega pobudnik je Mestna občina Nova Gorica, ki že vse leto pripravlja različne spominske dogodke. V sekciji Silvanov zaliv bodo prikazali njegov edini avtorski film Deklica s frnikulami iz leta 1997 - dokumentarno delo o prvi slovenski filmski zvezdi svetovnega slovesa Iti Rini. Projekciji bo sledil nemi film češkega režiserja Gustava Machatyja iz leta 1929 z naslovom Erotikon, s katerim se je Ita Rina zapisala med nesmrtne.

Med 3. in 6. junijem bo vsak festivalski dan posvečen eni veliki filmski zgodbi. Štiglicev film iz leta 1948 Na svoji zemlji, ki prikazuje dve leti boja primorskih partizanov za osvoboditev izpod italijanske okupacije, je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film in prvi slovenski film, ki je bil prikazan na festivalu v Cannesu. Ob 65. obletnici filma se ga bodo spomnili v družbi igralcev iz filma Štefke Drolc in Aleksandra Valiča. Projekcijo bodo povezali tudi z novonastalim projektom Tematska pot Na svoji zemlji, v katerem je Društvo Baška dediščina izročilo filma trajno vrisalo v prizorišča snemanja v vaseh Baške grape.

Na ogled bo tudi film srbskega režiserja Želimirja ŽilnikaEna ženska, eno stoletje iz leta 2011. Dokumentarni film predstavlja fascinantno zgodbo v Istri rojene Dragice Srzentić, so sporočili organizatorji festivala.

Kino Otok bo sklenil film Vas iz kartonaErmanna Olmija, enega najznamenitejših italijanskih filmarjev, ki se je slovenskemu filmskemu občinstvu predstavil z retrospektivo, ki jo je leta 2004 pripravila Slovenska kinoteka. Olmi v svojem najnovejšem filmu glavnega junaka Michaela Lonsdala postavi v vlogo duhovnika, ki ponovno odkriva bistvo svojega poslanstva.

V sekciji Letni kino Manzioli bodo predstavili francoski film Dekle od nikoder Jean-Claudea Brisseaua, ki je leta 2012 slavil na filmskem festivalu v Locarnu ter s socialnim realizmom prežeto kanadsko-belgijsko dramo Diego Star v režiji Fredericka Pelletierja. Projekciji se bo pridružil tudi režiser Pelletier. Predvajali bodo še osebno pripoved Nahid Persson Sarvestani z naslovom Ukradena revolucija.

STA


Najbolj brano