Mali medo in gledališče v kovčku

Mali medo je predstava o prijateljstvu, a tudi o trenutkih, ko bi morali odrasli prisluhniti otrokom. Tako pravijo ustvarjalci, ki jo bodo na odru koprskega gledališča krstno uprizorili jutri ob 10.30. V nedeljo ob 16. uri bo premiera nove otroške predstave Gledališče iz kovčka tudi v Slovenskem stalnem gledališču.

Gledališče iz kovčka upravlja Luka Cimprič
Gledališče iz kovčka upravlja Luka Cimprič 

KOPER, TRST> “Medvedjih trideset minut” trajajoča predstava je zgodba dveh medvedov, ki jih gledalci spremljajo v gozdu tik pred zimskim spanjem. “Mali medved ima svojega prijatelja, plišastega zajca, kar velikemu ni najbolj prav. Zato ga skuša med vso pripravo na zimsko spanje naučiti, da je njegov prijatelj lahko le medved. A skozi posamezne kratke epizode pride tudi veliki medved do spoznanja, da si prijatelje izbiramo sami in so prav oni tisti, ki nam pomagajo, zato ima lahko Mali medo, če želi, za prijatelja tudi zajca,” pojasnjuje režiser in avtor besedila Jaka Ivanc. Kot je na predstavitvi dejala direktorica gledališča Katja Pegan, so v začetku sezone napovedali predstavo Ti in jaz, Mali medo, ki bi nastala po predlogi irskega pisatelja Martina Waddell. A se je Ivanc na koncu odločil, da napiše povsem avtorsko besedilo, ki se ga je po njenih besedah lotil pogumno, saj ga je napisal celo v verzih, zato je nanj posebej ponosna.

Velikega medveda igra Gorazd Žilavec, malega pa Gašper Jarni, oba Ivančeva sošolca z akademije, glasbo za dva songa, nekakšno mešanico med disneyem in glasbo iz čeških risank, pa je ustvaril Ivančev stalni sodelavec pri predstavah Davor Herceg. Medvedja kostuma je oblikovala Barbara Stupica, scenografijo pa Tomaž Štrucl ob pomoči poslikav Inti Šraj. Ker bo predstava potovala, je scenografija slikovita, a preprosta, vendarle težko bolj “zložljiva” od tiste, ki jo je za predstavo tržaškega gledališča Gledališča iz kovčka predvidel scenograf in režiser Dejan Spasič. “To je predstava o čarobni moči gledališča. Na začetku je le majhen prazen prostor, v katerega je položen ogromen, skrivnosten kovček, v njem pa je vse, kar je potrebno za gledališko predstavo: rekviziti, kostumi, knjiga pravljic in še marsikaj. Ura zazvoni in kovček oživi. Iz njega začnejo leteti raznorazne reči in pisane lutke: Trnjulčica, Rdeča kapica, Volk in sedem kozličkov ...” so zapisali v SSG, kjer v nedeljo ob premieri pripravljajo tudi sejem otroških knjig. Predstavo sta skupaj zasnovala Spasić in igralec Luka Cimprič (kot avtorja se podpisujeta Bugy Gentile), vanjo pa vključila številne znane like iz Perraultovih oziroma Grimmovih pravljic.Lutke je ustvarila Alenka Pirjevec, glasbo Matjaž Ugovšek in Rok Šinkovec, kostume pa Silva Gregorčič. MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano