Macy Gray prihaja v Ljubljano

V prestolnici bo med 2. in 6. julijem 54. jazz festival Ljubljana. Osrednji del bo letos posvečen vsestranskemu umetniku in izjemnemu nemškemu pihalcu Petru Brötzmannu. V goste pa prihaja tudi Macy Gray.

Kot enega od vrhuncev festivala so organizatorji izpostavili tudi nastop Macy Gray, ki bo občinstvo navduševala v družbi David Murray Infinity Quarteta
Kot enega od vrhuncev festivala so organizatorji izpostavili tudi nastop Macy Gray, ki bo občinstvo navduševala v družbi David Murray Infinity Quarteta 

LJUBLJANA > Svetovno premiero bo na letošnjem festivalu doživel koncert, poimenovan Sax and Drums feat. Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Hamid Drake & Chad Taylor, ki bo na sporedu 3. julija v Klubu CD. V “dvojnem duu” bo imel Brötzmann veliko možnosti za kombinacije, obenem bo v duelih mogoče slišati soočenje po dveh predstavnikov starejše in mlajše generacije.

Kot enega od vrhuncev festivala so organizatorji izpostavili tudi nastop Macy Gray, ki bo občinstvo navduševala v družbi David Murray Infinity Quarteta. Grayjeva je z Murrayem sprva sodelovala v njegovem big bandu. Murray pa je z mislijo na njen čutni raskavi glas znova spisal aranžmaje za njene soulovske uspešnice ter tako v enkratno zvočno izkušnjo imenitno združil stari in novi jazz, funk, soul in gospel ter rhythm and blues. Nastopili bodo še: Cene Resnik Quarteta, v katerem ob Resniku igrajo Emanuele Parrini (violina), Giovanni Maier (kontrabas) in Aljoša Jerič (bobni). Nastopil bo tudi Dare Hočevar Trio Motion in Time, ki ga sestavljata še pianist Bram De Looze in basist Devin Starks. Ne festivalu bosta tudi prvič skupaj zaigrala Tomaž Grom (kontrabas, elektronika) in Eduardo Raon (harfa).

Brötzmannu se bosta 4. julija prav tako v Klubu CD pridružila Mokhtar Gania (gimbri) in Hamid Drake (bobni), 5. julija pa bo v Štihovi dvorani CD nastopil skupaj z vibrafonistom Jasonom Adasiewiczom. Slednji iz rodnega Chicaga prinaša formo in zvok, ki se odlično spajata z Brötzmannovo utripajočo igro. Brötzmann bo 6. julija v Križankah nastopil še s kontrabasistom Johnom Edwardsom in bobnarjem Stevom Noblom. Ta sestav je, kot piše v programski knjižici, morda še najbližje Brötzmannovemu pojmovanju free jazza.

V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bo od 2. julija do 25. avgusta na ogled razstava Peter Brötzmann solo: Dela 1959-2013, na kateri bodo predstavljena njegova dela na papirju - risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati. V Mali Galeriji Cankarjevega doma pa bo od 3. do 21. julija na ogled razstava To je naša muska!, ki bo predstavila Brötzmanna v objektivu fotografov od začetkov do današnjega glasbenega delovanja. Fotografije za razstavo je izbral Žiga Koritnik.

Program je umetniški direktor festivala Bogdan Beniger letos že tretje leto zapored pripravil skupaj s solastnikom jazzovske založbe Clean Feed Pedrom Costo. Ta je povedal, da je program zastavljen tako, da bo mogoče slišati od intimnih zasedb do zelo velikih sestavov, kot je European Saxophone Ensemble. Saksofonski big band, ki deluje od leta 2008, bo 6. julija nastopil na Ljubljanski tržnici. Zasedba združuje mlajše saksofoniste iz različnih evropskih držav, dodaten čar pa ustvarjajo s pogostim nastopanjem na odprtih prostorih.

STA


Najbolj brano