Maček Muri se je podal v 3D animacijo

V Slovenski kinoteki so danes predpremierno predvajali prvi del 3D animirane serije o mačku Muriju, slovitem liku, ki mu je leta 1975 življenje vdahnil Kajetan Kovič. Animirani film v režiji Borisa Dolenca ponuja novo likovno podobo, ki jo je zasnoval Matej Lavrenčič.

V Slovenski kinoteki so danes predpremierno predvajali prvi del 3D animirane serije o mačku Muriju, slovitem liku, ki mu je leta 1975 življenje vdahnil Kajetan Kovič
V Slovenski kinoteki so danes predpremierno predvajali prvi del 3D animirane serije o mačku Muriju, slovitem liku, ki mu je leta 1975 življenje vdahnil Kajetan Kovič 

LJUBLJANA > Ustvarjalci upajo, da bo kljub uveljavljeni podobi Jelke Reichman, zaživela.

Po projekciji prvega dela filma - načrtujejo še štiri nadaljevanja - je režiser povedal, da je zamisel za animirano serijo nastala že leta 2008. "Na koncertu Nece Falk se mi je porodila ideja, da bi bilo vredno mačka Murija prenesti tudi v animirani film", je dejal.

Pri filmu so sodelovali znani igralci. Muriju je glas posodil Marko Mandić, Poloni Juh so dodelili vlogo Mace, Jernej Šugman nastopa kot Čombe, Janez Hočevar - Rifle kot ribič Marko, Alojz Svete kot učeni Miki, Bojan Emeršič kot poštar Mijalko in Nina Valič kot točajka Liza. Po besedah Juhove, ki je sodelovala že pri več podobnih projektih, ta ponuja nov, svež in duhovit umetniški izdelek.

Ilustracije Reichmanove niso delovale v 3D animaciji

V začetku so želeli ohraniti prepoznavno likovno zasnovo Reichmanove, a so kmalu ugotovili, da ne deluje v 3D animaciji, zato se je dela lotil Lavrenčič. Poleg te tehnične težave je Dolenc, ki se skupaj s Sandro Ržen podpisuje tudi pod scenarij, omenil še, da so na polovici procesa izgubili celoten filmski material.

Lavrenčič je povedal, da je imel režiser izdelano vizijo likov in mačjega mesta, ki spominja na obmorsko mesto podobno Piranu in Ljubljano. Kot Dolenčevo zamisel je izpostavil tudi to, da je Krčma pri veseli kravi postavljena v krošnjo drevesa.

Film, sicer izhaja iz Kovičevega besedila, a ponuja tudi nove zaplete

V filmu so uporabili poznano glasbo Jerka Novaka z vokalom Nece Falk. Ustvarjalci so povsem izhajali iz Kovičevega besedila, film pa ponuja tudi nove dodatne zaplete in situacije. Tako se v prvem delu Muri že pri zajtrku znajde v zadregi, ker ni vedel, da gre za poseben dan - rojstni dan muce Mace. S pomočjo Mikijevih izumov vseeno reši težavo in uspe očarati mačjo parižanko.

Trenutno je na voljo prvi del z naslovom Rojstni dan, za preostale dele pa še iščejo denar. Pri ustvarjanju serije sodeluje 56 ustvarjalcev, od tega 42 slovenskih, povabili pa so tudi tuje animatorje, ki imajo več izkušenj na tem področju. Glavni animator je Jure Prek. Prvi, ki je pristopil k financiranju je bil Slovenski filmski center, ki je spodbudil še ostale, med drugim tudi RTV Slovenija, je povedal producent Jaka Oman.

Film bo prikazan v tekmovalnem programu Slon znotraj mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, 14. decembra pa bo v Kinodvoru doživel premiero. Predvajali ga bodo kot predfilm celovečercu Ko letijo vrane. Pozneje bo na ogled v kino dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Predvajali ga bodo na TV Slovenija, mogoče pa si ga bo ogledati tudi na spletu. Poleg animirane mini serije ustvarjalci načrtujejo še razširitev projekta na digitalne medije.

STA


Najbolj brano