Ljubljanski Liffe prodal že 27.000 vstopnic

Ljubitelji Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa, ki bo filmske trakove poganjal med desetim in 22. novembrom, so v predprodaji kupili kar 27.000 vstopnic. Festival bo v sredo ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odprl britanski film Tamara Drewe režiserja Stephena Frearsa.

Programski direktor festivala Simon Popek Foto: Arhiv Liffe
Programski direktor festivala Simon Popek Foto: Arhiv Liffe

LJUBLJANA> Pred filmom, ki ga je režiser opisal kot pastoralno komedijo, bo na odru Linhartove dvorane nastopil Oliver Mlakar. Njegovo nekdaj priljubljeno Kvizkoteko bo za potrebe Liffa zamenjala Lifoteka. Z Mlakarjevo pomočjo bo občinstvo ugibalo, kdo je skrivni gost, ki bo uradno odprl 21. izdajo festivala.

Filmi v enajstih sekcijah

Liffe bo ponudil filme v enajstih sekcijah, ki se bodo vrteli v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru, Kinoklubu Vič, Slovenski kinoteki in letos prvič v Kinu Šiška. Festival bodo lahko spremljali tudi v Mariboru, v tamkajšnjem Koloseju.

Veliko gostov

Liffe bodo tudi letos obiskali številni gosti, med drugim pričakujejo Cira Guerro, režiserja filma Potovanje vetra, prišel bo tudi Brillante Mendoza, njegovi filmi se bodo vrteli v sekciji Posvečeno, režiserka Sarah Leonor-Petit bo predstavila svoj film Ljubimca na begu, Srđan Karanović bo z igralko Ivo Krajnc spregovoril o filmu Besa, o filmu Oča pa bo občinstvu spregovoril Vlado Škafar. Datumi in ure pogovorov s festivalskimi gosti bodo dnevno objavljeni na uradni spletni strani festivala.

Vse nagrade za filme bodo podelili v soboto, 20. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani.

Ob filmu tudi konference in okrogle mize

Liffe pa bo imel tudi premljevalni program: konferenco z mednarodno udeležbo “o kritikih, nasprotnikih, konformistih, pridruženih, upornikih in drugih provokatorjih”, predavanje Zgodbe o preživetju filmske kritičarke nizozemske filozofinje in poznavalke filma Dane Linnsen, okroglo mizo na temo Art kinematografija v Sloveniji, Jaka Repanšek pa je svoje predavanje naslovil Urejanje in zagotavljanje pravic ustvarjalcev sodobnega filma.

Razstave fotografij in filmskih plakatov

V prvem preddverju Cankarjevega doma bo na ogled razstava Zarota molka - film in fotografija, ki bo ponudila vpogled v delo filmarjev in fotografov pri filmih Na papirnatih avionih, Stari most, O ljubezenskih veščinah ali film s 14441 sličicami, Umetni raj, Odhod od maše v Ljutomeru, Na domačem dvorišču in Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk.

Drugo preddverje Cankarjevega doma bo zapolnila razstava filmskih plakatov Metropolis, Zadnji mož, Faust, Dr. Mabuse, Nibelungi in drugih iz slovitega berlinskega studia UFA, ki so nastali med letoma 1918 in 1943. STA


Najbolj brano