Ljubezensko obarvana nova sezona SSG Trst

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu se v prihajajoči sezoni osredotoča na temo ljubezni. Umetniška vodja Diana Koloini je sestavila program, ki ga sestavljajo predstave Plemena, enodejanki Dvorišče in Koli, Striček Vanja ter Pet modernih no dram.

Januarja bo režiser Marko Sosič na mali oder postavil dve sodobni, izrazno zaostreni italijanski enodejanki Dvorišče in Koli Spira Scimoneja Foto: Andraž Gombač
Januarja bo režiser Marko Sosič na mali oder postavil dve sodobni, izrazno zaostreni italijanski enodejanki Dvorišče in Koli Spira Scimoneja Foto: Andraž Gombač

TRST > Sezono, ki bo ponudila štiri uprizoritve SSG Trst, bo novembra uvedla uprizoritev ene najuspešnejših dram britanske sodobne dramaturgije PlemenaNine Raine v režiji Matjaža Latina. Besedilo iz leta 2010 obravnava temo drugačnosti in pomena komunikacijskih ter izraznih sredstev, ki se uveljavljajo znotraj družbe in družine, z zgodbo o ljubezni med gluhim fantom in dekletom iz gluhoneme družine, so v sporočili za javnost zapisali v tržaškem gledališču.

Januarja bo režiser Marko Sosič na mali oder postavil dve sodobni, izrazno zaostreni italijanski enodejanki Dvorišče in KoliSpira Scimoneja, ki v svojih delih govori o malih ljudeh v negotovem svetu v niansah absurda.

Ivica Buljan se bo spustil v rusko dramatiko z uprizoritvijo drame Striček VanjaAntona Pavloviča Čehova, ki slika podobe iz življenja ruske inteligence na podeželju s protagonisti izgubljenih življenj in nerealiziranih hrepenenj.

Hišne uprizoritve bo maja v režiji Mateje Koležnik sklenil vpogled v japonsko dramatiko s Petimi modernimi no dramami kontroverznega japonskega avtorja Yukia Mishime, ki z dramami o nemogoči ljubezni približa klasični japonski repertoar zahodni estetiki.

V SSG Trst tudi v prihajajoči sezoni pripravljajo abonmajske sklope. Vsak sklop bo poleg osnovnega programa - štirih hišnih produkcij, NevihteAleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi MGL Ljubljana ter SljehernikaIztoka Mlakarja v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, vključeval še izbirni program.

Tako si bodo obiskovalci, ki bodo izbrali modri program, lahko ogledali še Dvom Prešernovega gledališča Kranj v režiji Alena Jelena, v sodelovanju z Artisti Associati - Circuito Regionale danza Electric city v produkciji eVolution Dance Theatre, Nevarna razmerja SNG Drame Maribor v režiji Aleksandra Popovskega ter v sodelovanju z Glasbeno matico opero Gorenjski slavček SNG Opera in balet Ljubljana v režiji Vita Tauferja. Slednjo si bodo abonenti lahko ogledali v Operi Ljubljana.

V zelenem programu bo gledališče v sodelovanju z Artisti Associati - Circuito Regionale danza ponudilo Contemporary tango koreografinje Milene Zullo v produkciji Balletto di Roma, poleg tega pa še koncert Magnifica & srbskega vojnega orkestra Stanislav Binićki, Sen Prešernovega gledališča Kranj v režiji Koležnikove ter Hamleta SNG Drama Ljubljana v režiji Eduarda Milerja.

Rdeči program bo ponudil Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta Gledališča Koper v režiji Jake Ivanca, predstavo Andreja RozmanaRoze Passion de Pressheren v koprodukciji Rozinteatra in KUD France Prešeren, v režiji Primoža EkartaMarlene Dietrich v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, ŠKUC gledališča in zavoda Imaginarni ter glasbeno-gledališki projekt Janje MajzeljKrizantema na klavirju v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.

STA


Najbolj brano