Ljubezen v narečjih

V teh dneh Tamara Obrovac z zasedbo Transhistira ensemble potuje in nastopa po slovenskih in hrvaških krajih. Skladbe, ki bodo še letos izšle na studijski plošči Canto amoroso, se je najprej odločila deliti s poslušalci. Nocoj bodo tako nastopili v ljubljanskem klubu Slamič, prihodnji četrtek pa jih bodo predstavili še v Pulju.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

KOPER>>Tamara Obrovac se je z občinstvom v dvorani italijanske skupnosti predsinočnjim srečala skoraj natanko leto dni po tem, ko je tu predstavila projekt Ulika Revival.

S predsinočnjim koncertom Tamare Obrovac in zasedbe Transhistira esemble so v koprski italijanski skupnosti začeli pomladni ciklus koncertov. V sodelovanju s Kulturno-umentiškim društvom Baladoor bodo konec meseca gostili Katarino Juvančič in Dejana Lapanjo, v nadaljevanju cikla pa napovedujejo še koncerte Daria Marušića, Paula McCandlessa, Zlatka Kaučiča in Sama Šalomona.

Harmonikar Fausto Beccalossi, bobnar Krunoslav Levačić, kontrabasist Žiga Golob in kitarist Uroš Rakovec so kot Transhistira esemble z Obrovčevo doslej posneli dve plošči: Sve pasiva (2004), Daleko je (2006). Canto amoroso pa je skladateljica, flavtistka ter izvrstna interpretka zasnovala kot nekakšen kalejdoskop istrskih narečij. Na plošči bo tako poleg Tomizziane, edine instrumentalne skladbe, posvečene pisatelju Fulviu Tomizzi, slišati preplet različnih istrskih narečij od istrsko-beneškega - naslovna Canto amoroso - do vlaškega oziroma žejanskega. Slednjega lahko slišimo v skladbi Se me ra morta privari (Če me smrt preslepi), za katero je besedilo napisala Silvana Brkarić Krculić. Obrovčeva pa je uglasbila tudi pesem Loredane Boljun, ki piše v vodnjanskem narečju.

Da se na Cantu amorosu prepletajo narečja, pravzaprav ne preseneča, saj je prav to ena bistvenih prvin izraza Tamare Obrovac - zase namreč pravi, da v jazzu najde svobodo, v svojih koreninah pa resnico. Predsinočnji koncert je iskrivo in razigrano med seboj prepletal raznorodno glasbeno prejo, poslušalcem pa razpiral prostor pod istrskim soncem, ki tako kot ljubezen, govori v različnih jezikih. MI


Najbolj brano