Lirika v ozračju prekipevanja

Z I Tried to Leave You (Skušal sem te zapustiti) se je Leonard Cohen od prekipevajoče dvorane Stožice potem, ko se je tretjič vrnil na oder, tudi zares poslovil. V tri ure dolgem nastopu je spretno prepletal staro in novo.

LJUBLJANA > Prav nehvaležno je poskušati povedati kaj več, kot poznavalci glasbe ponavljajo o Leonardu Cohenu, njegovemu kakor v molitvi predajanju glasbi in poeziji v njej. Novinar enega od slovenskih dnevnikov se je že vnaprej nekako posmehoval poročevalcem, ki da bodo iz Stožic poročali po takšnem in takšnem scenariju. Na nacionalnem radiu so dve vstopnici kot nagrado ponudili tistemu, ki bo o Cohenu povedal kaj drugačnega, bolj izvirnega, kot preberemo v vsaki enciklopediji oziroma od tistega, kar prileti z interneta.

Na pragu osemdesetih (vanje bo zakoračil jeseni, ko bo stopil v devetinsedemdeseto) Cohen v okviru turneje med drugim predstavlja svoj zadnji album Old Ideas (Stare zamisli), ki pa ostaja na ravni najboljših, bolje rečeno - zgodnejših časov. Povsem na mestu je bilo, nič moteče, da je staro prepletal z novim. Predstava v Stožicah je poslušalce ves čas držala v ozračju navdušenja in hkrati intime, ki jo zahtevajo besedila in žametna, blagozvočna interpretacija pevca in njegove ekipe. Tako je bilo od uvodne Dance Me to End of Love prek, denimo, Darkness z zadnjega albuma do Hallelujah po prvi vrnitvi na oder in See You Down the Road ter I Tried to Leave You za slovo. Vmes pa je bilo seveda še vse tisto, kar je zares navdušeno poslušalstvo pričakovalo od večera, ki se je začel s 45 minutami zamude, vendar se je od 20.45 (z 20-minutnim predahom) zavlekel vse do polnoči.

Tudi če je bilo to dokončno slovo od ikone (kot napoveduje, je svetovne turneje sklenil, pel bo le še v dobrodelne namene), bi bilo dobrodošlo tudi tisto, kar bi od Cohena po Cohenu ostalo - imenitna zasedba glasbenikov. To drži za vse po vrsti, pri čemer pa vendarle velja posebej omeniti solo Javierja Masa na 12-strunski španski kitari, spremljevalno vokalistko Sharon Robinson s skladbo Alexandra Leaving in njeni kolegici, Webb Sisters.

Prizorišče v Stožicah je bilo načrtovanemu in pričakovanemu ambientu primerno. Pravzaprav skromno, z odrom, na katerem razen nastopajočih in instrumentov na perzijski preprogi ni bilo ničesar, za hrbti pa jim je rahlo valovala velikanska svetla zavesa, ki so jo osvetljevali žarometi. Dvorana morda ni bila tako polna kot pred dvema letoma, prav veliko praznih sedežev pa ni bilo, parter je bil celo povsem zaseden. To zna ceniti tudi Cohen, ki se je v uvodu obiskovalcem zahvalil, “da so kupili vstopnice” (po 30 do 90 evrov).

Leonard Cohen je s svojimi iskrivimi pripombami koga morda potolažil, da ga bo moč se srečati. Vsekakor v areni v Pulju 2. avgusta.

DAVORIN KORON


Najbolj brano