Lepa Brena razmišlja o “resnejšem premoru”

Ena največjih estradnic na Balkanu Lepa Brena napoveduje svoj 18. album, a dodaja, da se ji z njim ne mudi. Povedala je, da bi si svojo zgodbo želela pogledati z drugega zornega kota, zato razmišlja o predahu in “resnejšem premoru”.

Lepa Brena o “resnejšem premoru” Foto: STA
Lepa Brena o “resnejšem premoru” Foto: STA

LJUBLJANA Lepa Brena, s krstnim imenom Fahreta Jahić, se je rodila leta 1960 v Tuzli. V svoji več kot 30-letni karieri je izdala skoraj 20 albumov, posnela pet filmov in dve televizijski seriji. Z uspešnicami, kot so “Čačak, čačak”, “Mile voli disko” in “Hajde da se volimo” je razveseljevala oboževalce po celotni nekdanji Jugoslaviji.

Priznani estradnici je vzdevek Brena, za katerega še sama točno ne ve, kaj pomeni, že v najstniških letih nadel trener košarke - ker si ni mogel zapomniti njenega imena. Pridevnik Lepa je pozneje dodal srbski radijski in televizijski voditelj Milovan Ilić - Minimaks.

V svoji karieri je soproga nekdanjega jugoslovanskega teniškega asa Slobodana Bobe Živojinovića in mati dveh sinov prodala več kot 40 milijonov plošč, v solasti ima televizijsko hišo Grand in več nepremičnin, tudi čez lužo.

Leta 2009 se je po več letih premora z albumom “Udji slobodno” podala na svetovno turnejo po Evropi in Avstraliji, dve leti za tem je izdala album “Začarani krug”. Njen zadnji je priredba izvornih narodnih pesmi in bosanskih sevdalink, letos pa je oboževalce razveselila z dvema singloma, “Ljubav čuvam za kraj” in “Zaljubljeni veruju u sve”. Že nekaj časa napoveduje avtobiografijo ter četrti del filma Hajde da se volimo. Prvi trije deli glasbene komedije, v kateri glavno vlogo igra Lepa Brena, so bili izdani med letoma 1987 in 1990.

Nikamor se ji ne mudi

Pred koncertom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani minuli konec tedna je Lepa Brena potrdila, da z ekipo pripravlja tudi nov studijski album. A o tem pozneje, pravi. “Nikamor se mi ne mudi. Iskreno, želela bi si malo odpočiti od celotne zgodbe in vse, kar se je do zdaj dogajalo, pogledati z drugimi očmi, z drugega zornega kota. Mogoče bi si privoščila daljši premor, da si malo oddahnem od 'šovbiznisa',” je dejala.

Biti Lepa Brena ima po njenih besedah tako pozitivne kot negativne plati. Pozitivno je zagotovo to, da si lahko privošči svoj drugi jaz. Sčasoma namreč ugotoviš, da je v življenju pomembna izpolnitev tako zasebnega kot poslovnega pola. Dober občutek je, da te ljudje potrebujejo in da je to, kar počneš, nekaj posebnega, pravi Lepa Brena.

A po drugi strani, pravi, nikoli ne veste, s kakšno hitrostjo drvite, težje je tudi, če si ženska: “Zaradi tega, ker ste ženska, vas vedno poskušajo omalovaževati. Če ne morejo najti napak pri videzu, pa so na lovu za psihičnimi, značajskimi, katerimikoli ...”

V medijih novic o sebi ne bere. Kar jo zanima, so le mnenja njenih oboževalcev. “Mogoče mi včasih kaj ni všeč, ampak to je realnost. Razumem, da morajo tudi novinarji včasih malo drezati. Bilo bi smešno, če bi bila jaz najpametnejša in najlepša. Vedno torej obstajajo takšni in drugačni komentarji, a nikoli še nikomur ni uspelo uporabiti tako težkih besed, da bi me prizadel,” pravi Lepa Brena.

Po treh dneh ne more več lenariti

Zatrjuje tudi, da se ničesar ne boji, izjema je le, ko je govora o družini, zlasti otrocih. “Bojim se, ko pomislim, kaj vse se morajo naučiti in kaj vse morajo doživeti, da najdejo sebe. To želim svojim otrokom, ne pa da živijo naša življenja. Nihče več namreč ne more biti ne Lepa Brena ne Boba Živojinović, kot tudi jaz ne morem biti Marilyn Monroe,” pravi.

V življenju je imela priložnost spoznati številne uspešne ljudi. Najbolj ceni tiste, ki so do svojega uspeha prišli sami, pravi. “Takim ni pomembna ura, obleka, torbica ali čevlji. Na tak način želim živeti tudi sama. Tako živim v tujini, tukaj pa ne. Na Balkanu si pod budnim očesom zaradi frizure, zaradi obleke... Mene pa to že zdavnaj ne zanima več.”

Spregovorila je tudi o pomenu tehnološkega napredka, s katerim je tempo življenja postal hitrejši. Najtežje je po njenih besedah uskladiti poklicno življenje in uspešno kariero s skrbjo za otroke in družino. “Tudi zakon je nekaj, kar se mora negovati. Otroci pa ne potrebujejo varuške, temveč dobro mamo. Vsak od njih išče del vas, pri tem pa nikogar ne zanima, kaj morate vi kot znana javna osebnost početi za uspeh. Oni si želijo ženo, mater, hčerko in prijateljico. Obdržati to ravnovesje je zame največja filozofija v življenju,” je povedala Lepa Brena. Zase pravi, da je še vedno otročje nora in iskrena, a hkrati tudi oseba, ki želi imeti vse pod nadzorom.

Lepa Brena včasih pogreša svobodo. “Ampak ne v smislu, da bi počela kaj slabega ali nezakonitega. Pogrešam to, da bi lahko rekla, hej, veste kaj, jaz grem za tri dni s prijateljicami malo naokoli.”

“Pred leti je bilo res težko. Bilo je več težkih trenutkov, vzponov in padcev, razpad Jugoslavije, začetek krize... Vse želiš obdržati in na vse paziti ... V tem času sem zbolela. Zato, ker sem vedno vsem želela izpolniti želje, tako družini kot oboževalcem. In nato bežiš iz ene norišnice v drugo, potem pa ti postane jasno, da za pravo regeneracijo potrebuješ nekaj dni pravega premora. A po treh dneh ne morem več lenariti. Spet začnem razmišljati o tem, kaj bom počela recimo doma in kaj na odru,” je dejala estradnica.

Tudi glasba mora napredovati

Njen življenjski moto je le iti naprej, nove, modernejše zvrsti glasbe, zlasti narodne, pa so po njenih besedah povsem običajne. “Tudi glasba mora napredovati. Ljudje si seveda želijo nekaj novega, čas pa pokaže, kaj je zanimivo le za hip in kaj ostane.”

Ena od stvari, ki jih pogreša, je tudi nekdanja skupna država, ki jo 53-letnica še vedno nosi globoko v srcu. Prepričana je, da se je takrat živelo bolj sproščeno in brez stresa. “Včasih sem se počutila lepše, mirnejše, varnejše ... Dogajale so se tudi slabe stvari, seveda, ampak tisti časi so bili res lepi. Vsaj za večino.”

Danes Lepa Brena predstavlja simbol ravno tistih, po njenem mnenju lepših časov. Obenem je ena redkih oseb nekdanje Jugoslavije, ki je dejansko razumela vsa pravila 'šovbiznisa'. Na glasbeno sceno je prišla ob pravem času. Začela je s pop glasbo, pozneje pa s skupino Slatki greh prepevala vse svetovne hite tistega časa. Kot je nekoč že pojasnila, pa je nato razumela, da zlasti njeni vrstniki pogrešajo zgolj njihovo glasbo. Izkazalo se je, da je bila združitev folk in pop glasbe zadetek v polno in ustreza vsem generacijam.

STA


Najbolj brano