Lea Sirk: “Od nekdaj sem glasbo zelo globoko čutila, je del mene, mojega življenja”

28-letna pevka Lea Sirk je rojena v Kopru in tudi do nastopa v priljubljenem resničnostnem šovu Znan obraz ima svoj glas, ki se bo z velikim finalom, v katerem bo nastopila še zadnjič z Mitjo Šinkovcem, Luko Seškom in Marijanom Novino, končal v nedeljo, je skupaj s partnerjem Gabrom Radojevičem in hčerkicama živela blizu Kopra.

Lea Sirk Foto: Ana Gregorič
Lea Sirk Foto: Ana Gregorič

A med šovom je morje zamenjala za Ljubljano: “S partnerjem sva si preventivno priskrbela stanovanje v Ljubljani in to zaradi tega, ker sem zelo nerada daleč od družine. Oba meniva, da morata hčerkici Ael in Sia, kljub mojemu poklicu, živeti družinsko življenje brez večjih sprememb. A izkazalo se je, da je veliko lažje, če se jaz vozim v Ljubljano večkrat na teden, kot da bi hčerkici morali spremeniti domače okolje. Če je kdaj nuja, pa seveda to izpeljemo tako, da njima pričaramo izlet v Ljubljano.”

> Kako se Primorka počuti v Ljubljani? Poznam številne Primorce, ki se dnevno vozijo na delo ali študij v Ljubljano, a v prestolnici ne bi stalno prebivali ...

“Tudi sama sodim med Primorce, ki imajo zelo radi našo prelepo Obalo. Nikoli se ne bi preselila drugam. Ljubljana je lepa, a zame osebno zelo hladna. Rada imam italijanski temperament in odprtost pri ljudeh, ki je v naši prestolnici ne najdem. Seveda se že deset let zaradi dela večkrat na teden vozim tja, a mi ni žal. Zadnji predor pred Koprom je vedno tista luč, ki mi da energijo, srečo in poplača ves dan dela.”

> Vrniva se k Lei Sirk glasbenici. Ste diplomirana flavtistka, izšolana vokalistka in avtorica mnogih skladb ...

“Res je. Po zaključenem magisteriju iz flavte na Ženevskem konzervatoriju za glasbo, sem se kasneje šolala tudi v petju, klavirju in filmski glasbi. Če bi mi čas dopuščal, bi zagotovo študij nadaljevala v še kakšni glasbeni smeri. Menim, da sem od nekdaj glasbo zelo globoko čutila, je del mene, mojega življenja in bi rada, da bi za vedno bilo tako.”

> Kdaj ste se odločili, da boste svoje življenje posvetili sedmim notam oziroma predvsem petju?

“ Vse je prišlo zelo spontano. Že od malih nog sem bila predana glasbi, neposredno in posredno. Med študijem flavte sem se začela uveljavljati tudi v pevskih vodah, saj me je petje vsako leto bolj mikalo. Tako sem si nabirala izkušnje v televizijskih oddajah, na snemanjih in predvsem z nastopi v hotelih. To je tista kilometrina, ki mi je še kako prav prišla, ko sem se resno predala pevski karieri. Moram pa povedati, da sem bila svoj čas tudi v športu kar dobra. Vrsto let sem bila dobra plesalka v latino plesih, ampak je že tako naneslo, da sem popolnoma zabredla v glasbene vode ter ples in šport pustila kot del svojega življenja, ki je namenjen predvsem dobremu počutju in zabavi.”

> Glasbene festivale ste spoznali že v rosnih letih.

“Pri devetih letih sem sodelovala na Veselem toboganu, kjer sem zastopala našo regijo. Zame je bil to kar velik izziv. Nekaj let pozneje sem nastopila na festivalu FENS. Pela sem po nekem svojem občutku, saj nisem imela pojma o tem, kako pravilno peti. Ampak na tem festivalu sem ugotovila, da mi ugaja stati na odru in prepevati pred občinstvom. To so bili posebni trenutki, ki so mi ostali v spominu in so me nato usmerili na glasbeno pot. Temelj na moji pevski poti pa so postavili nastopi v oddaji Bitka talentov, kjer sem se prebila do finala. V tem televizijskem šovu sem si nabrala res veliko izkušenj. Družina je dihala z menoj, res mi je bila blizu in ugotovila sem, da mi tudi občinstvo sledi. Po tem uspehu sem sklenila nadaljevati študij in za štiri leta in pol sem odšla v Švico. Med študijem sem nastopila na festivalu Melodije morja in sonca, dvakrat kot solistka na EMI in na festivalu Slovenska popevka ter kot spremljevalna vokalistka v oddaji Parada.”

> Ste zelo cenjena spremljevalna vokalistka.

“Res je. Biti spremljevalni vokalist ni mačji kašelj, kot si marsikdo predstavlja. Glasbeno moraš biti res dobro podkovan, da slediš in poješ tako, kot si želi pevec solist in zahteva skladba, ki jo prepeva. Veliko pevcev sem spremljala v živo in zanje tudi zapela pri snemanjih v studiih. Svoje vokalne tehnične sposobnosti sem si oblikovala ravno na ta način. Poleg tega, kakor sem že povedala, sem si služila kruh v Švici in tudi doma s prepevanjem na prireditvah, raznih kulturnih dogodkih, v hotelih. Bili smo skupina s tremi ali štirimi člani, ali pa kar sama s svojim klavirjem. S takšnimi nastopi se tudi naučiš nagovarjati občinstvo. Imam 28 let, ampak od 17. leta, ko sem začela nastopati, sem se do današnjih dni ogromno naučila!”

> Na katerega od glasbenih festivalov vas doslej vežejo najlepši spomini?

“To je zagotovo festival Slovenska popevka 2011, kjer sem se predstavila s svojo popevko Čudovit je svet. Dobila sem nagrado za najboljšo interpretacijo. Bila sem štiri mesece noseča s prvo punčko, bila sem bolj občutljiva, nežna, mogoče je tudi to izpopolnilo mojo interpretacijo. Kakorkoli že, tega festivala ne bom nikoli pozabila. Sicer pa moram reči, da je Slovenska popevka prireditev, na kateri je interpretacija pevca bolj v ospredju. Ostali festivali so v večini bolj usmerjeni na področje šova.”

> Koliko je vplival na vašo glasbeno pot vaš partner, sicer glasbeni producent Gaber Radojevič?

“Je vplival in seveda še vedno veliko vpliva. Pred osmimi leti sem prvič nastopila na EMI in takrat sva se spoznala. Pri njem v studiu sem posnela popevko, ki jo je uglasbil Patrik Greblo. Spoprijateljila sva se, začela govoriti o glasbi, delila izkušnje ... Leto zatem sva postala par in kmalu sva si ustvarila družino. Sva ljubeča starša, spoštujeva se v zasebnem kot tudi v poslovnem življenju. Preživljava se s sedmimi notami glasbene abecede. Sedaj, ko sta tu Ael in Sia, sva se morala kar dobro organizirati, da uspeva uskladiti dolžnosti, pričakovanja in želje najine družinice. Brez glasbe ne bi mogla živeti, ne jaz ne on. Sodelovanje s partnerjem seveda ni vedno lahko. Gaber je glasbeno podkovan v eni smeri, jaz v drugi, zato nemalokrat pride do različnih mnenj, a je to povsem razumljivo. Glavno pravilo, ki se ga poskušava držati, je da dela ne nosiva domov. Včasih uspe, včasih pa ne. Moram pa reči, da sta najbolj pomembni najini punčki. Z glasbo, ki jo tako zelo ljubiva, lahko njima zagotoviva vse, kar potrebujeta in to naju najbolj osrečuje.”

> Hčerki Ael in Sia imata nenavadni imeni.

“Da, obe imeni je 'požegnal' moj Gaber, ki je bil pri izbiri malo bolj zahteven. Zdaj si ne predstavljam, da bi imeli drugačni, bolj preprosti imeni, saj se v njiju že čuti umetniška žilica in ravno zato se jima prilegata bolj posebni, nevsakdanji imeni. Deklici sta mi dali vse, kar mi je doslej manjkalo! Ponovno sem se zaljubila v življenje, z njima se ljubčkam, igram, vsak dan z njima odkrivam nekaj novega. Vsak dan je nekaj posebnega. Skupaj se smejemo, včasih tudi zajokamo, vendar se imamo zelo lepo.”

> Sedaj, ko ste tudi del ekipe šova Znan obraz ima svoj glas , je še težje najti čas, da je Lea sama z Leo? Ali vam to kljub vsemu uspe?

“Človek vedno potrebuje čas zase. Da se regenerira, sestavi in premisli o tem, kar ga čaka. Kot Lea sem se imela priložnost raziskovati kar dolgo obdobje. Med študijem flavte, ko sem živela povsem sama v Ženevi, je bilo veliko takšnih dni, ko sem se sama motivirala, iskala odgovore na vprašanja, ki so se mi postavljala kot najstnici v tujini, daleč od družine. Z Gabrom in družinico, ki sva si jo ustvarila, sem spet začela raziskovati drugi del sebe in z veseljem to počnem še zdaj.

>A v tej oddaji se moram bolj posvetiti drugi osebi. Tisti, ki mi je dodeljena, a še vseeno doma veliko govorimo in na ta način stika s seboj nikoli ne izgubim. Kot mamica ga niti ne smem, saj ne skrbim več samo zase.”

> Koliko dela in truda je treba vložiti, da nato predstavite pevca, ki vam je bil dodeljen na odru šova Znan obraz ima svoj glas ?

“Ravno to je najbolj zanimivo v tem šovu. Nestrpno čakaš lik, ki ti ga bodo dodelili. Ko že misliš, da si se preizkusil v vsem, kar obstaja, dobiš nekoga popolnoma drugačnega. In se lotiš novega izziva. Sama to izpeljem na način, da si najprej o liku vse preberem, pregledam intervjuje (da spoznam karakter in način govora), nato se lotim besedila skladbe in na zadnjem mestu preučim interpretacijo in gibe. Težko je, ker gre v večini za zelo znane osebnosti. Ljudje te izvajalce dobro poznajo in si prav velikega blefiranja na odru ne moreš privoščiti. Kot perfekcionistka lik naštudiram kar podrobno in se nato prepustim odru in občinstvu. Do sedaj je šlo dobro!”

> V nedeljo bo šova z velikim finalom konec. Ga boste pogrešali?

“Priznam, da mi bo šov zelo manjkal. Kljub temu, da gre za natrpan urnik, veliko voženj, truda in medijskih obveznosti. To, da toliko izkušenj pridobiš v treh mesecih, kolikor je trajal šov, je neprecenljivo za vsakega glasbenika. Redno, tedensko delaš z vokalnim, plesnim in gledališkim mentorjem. Zame je to semester najboljše, najbolj popolne šole na svetu.”


Najbolj brano