Lansko radijsko leto v znamenju skupine Tabu

Zavod IPF je predstavil lestvico 100 najbolj predvajanih glasbenih izvedb leta 2011. Na prvo mesto lestvice se je uvrstila slovenska glasbena skupina Tabu s skladbo Poljubljena. Razmerje med tujo in domačo glasbo na radijskih postajah v primerjavi z letom 2010 ostaja 60 proti 40 v korist tuje glasbene produkcije.

Tabu Foto: STA
Tabu Foto: STA

LJUBLJANA> Med prvih deset na lestvici 100 najbolj predvajanih slovenskih skladb se poleg Tabujev uvrščajo še Tangels & Kataya, April, Bilbi, Neisha, Maja Keuc, Nina Pušlar, Jan Plestenjak, Victory in Nude. Prvo mesto je zaseda skladba Poljubljena, sledijo pa skupina Tangels & Kataya s singlom To je moj dan, April z Ladadidej, Bilbi s Hvala za vijolice in Neisha s skladbo Tiste lepe dni.

Najbolje predvajana tuja skladba na radijskih postajah je Price Tag pevke Jessie J. feat. B.o.B., med desetimi najboljšimi pa najdemo še Rolling in the deep pevke Adele, Mr SaxobeatAlexandre Stan, Fucking perfect izvajalke Pink, GrenadeBruna Marsa in Hollywood Hills skupine Sunrise Avenue. Poleg Tabujev se je na med prvih dvajset na skupni lestvici uvrstilo tudi pet pesmi slovenskih izvajalcev - Tangels & Kataya s To je moj dan, April z Ladadidej, Bilbi s Hvala za vijolice in Neisha s skladbo Tiste lepe dni.

Slovenske glasbe je na radiih vse več

Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (Zavod IPF) je lestvico pripravil na podlagi mesečno pridobljenih in urejenih podatkov 57 radijskih postaj. V prvi stoterici skupne lestvice se zvrsti 32 slovenskih sklad, medtem ko jih je bilo med stotimi najboljšimi v letu 2010 le 19.

Predsednik Sveta Zavoda IPF Boštjan Dermol je na današnji novinarski konferenci dejal, da ga veseli uspešnost slovenske glasbene produkcije, poleg tega pa ugotavlja, da je slovenska glasba na radijskih postajah vedno bolj prisotna in čeprav število novonastalih skladb malce upada, njihova kvaliteta raste.

Dobro leto za slovensko založbo

Prvič se je na prvem mestu znašla tudi slovenska založba Menart Records. Predstavnik založbe Dejan Vindiš se je ob tem za skupno sodelovanje zahvalil Tabujem in poudaril, da ga poleg dejstva, da Menart med založbami prednjači, veseli tudi, da slovenska glasba pridobiva na veljavi.

Skupina Tabu je nad uvrstitvijo svoje pesmi na lestvico zadovoljna, hkrati pa jih veseli, da “slovenska glasba najde takšen prostor na slovenskem trgu”.

Zavod IPF je lestvico širši javnosti prvič predstavil leta 2011, ko je prvo mesto med najbolje predvajanimi slovenskimi skladbami leta 2010 zasedla pevka Nina Pušlar s singlom Slečeno srce. Na skupni lestvici se je Pušlarjeva uvrstila na 16. mesto, naziv največkrat predvajane pa je prejela pesem Monday Morning pevke Melanie Fione.

STA


Najbolj brano