Laibach z novim albumom in stranko

Pri britanski založbi Mute bo v ponedeljek izšel novi album skupine Laibach, ki nosi naslov Spectre. Skupina, ki je tudi soustanoviteljica gibanja Neue Slowenische Kunst, se bo takoj po izidu albuma podala na veliko evropsko turnejo, v sklopu katere bodo 16. maja po daljšem premoru nastopili tudi v ljubljanskih Križankah.

Ob izidu novega albuma Laibach načrtuje tudi lansiranje nove politične stranke oziroma partije, ki nosi enako ime kot album -  Spectre Foto: Daniel Novakovic
Ob izidu novega albuma Laibach načrtuje tudi lansiranje nove politične stranke oziroma partije, ki nosi enako ime kot album - Spectre Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Skupina bo med evropsko turnejo skočila tudi v Hongkong, kjer bo svoj prvi koncert na Kitajskem zaigrala 22. marca, so pri Škucu zapisali v sporočilu za javnost.

Ob izidu novega albuma skupina načrtuje tudi lansiranje nove politične stranke oziroma partije, ki nosi enako ime kot album. Kot pravijo pri Škucu, bo kmalu jasno, ali gre samo za promocijsko gesto, za posmeh evforiji ustanavljanja novih političnih strank v slovenskem političnem prostoru ali pa za resno mednarodno politično iniciativo. Dejstvo pa je, da Laibach vedno misli resno, dodajajo.

V nekdanjem britanskem mestu je od 17. januarja na ogled tudi razstava, posvečena skupini. Poleg tega 21. marca na hongkonški univerzi o Laibach pripravljajo še seminar.

Ljubljanski koncert bo šesti v Križankah, kjer je skupina prvič nastopila na Novem rocku 82'. Evropska turneja, ki ji bo jeseni sledila še ameriška, bo ponudila 30 koncertov. Prvi bo v četrtek v Luzernu, zadnji koncert pa bodo 24. maja pripravili v legendarnem beograjskem Domu Omladine.

Skupina je bila ustanovljena leta 1980 v Trbovljah. Njen glasbeni izraz združuje različne žanre, od eksperimentalnega industrijskega zvoka do simfoničnega militantnega klasicizma in elektronske glasbe.

Trboveljčani so pustili neizbrisno sled v svetu glasbe ter zakoličili evolucijske stranpoti v različnih žanrih, pečat so vtisnili tudi v umetnosti in politiki.

STA


Najbolj brano