Lahkotne, a tudi kritične

Drevi bo v portoroškem Avditoriju in v neposrednem prenosu na nacionalni televiziji ob 21. uri zaživel že 33. festival Melodije morja in sonca (MMS). Nastopajoči bodo predstavili 14 novih skladb, od katerih jih ima kar šest primorski potni list. Kaj danes odlikuje MMS in s čim naj bi prepričale njihove skladbe, smo povprašali primorske izvajalke in izvajalce.

   Na festivalu Melodije morja in sonca se bodo poklonili Danilu Kocjančiču (1949-2013); skladatelju, kitaristu in pevcu, avtorju številnih zmagovalnih skladb pa tudi največjih  uspešnic portoroškega festivala (fotografija je z lanskega festivala, ko je Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na festivalu Melodije morja in sonca se bodo poklonili Danilu Kocjančiču (1949-2013); skladatelju, kitaristu in pevcu, avtorju številnih zmagovalnih skladb pa tudi največjih uspešnic portoroškega festivala (fotografija je z lanskega festivala, ko je Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Pevec Kalamarov Jože Jež - Pepi je s skupino reden gost festivalov: “Festivalov je vsako leto manj in tisti, ki so, izgubljajo na imenu, zato je najpomembnejše festival obdržati in, če se le da, mu vdahniti malce nove energije. Prav je tudi, da festivali povezujejo tako starejše kakor mlajše glasbenike, da v enem večeru ponudijo raznolikost, nekakšen kolaž slovenske glasbene scene.” Od vseh festivalov je najbolj sproščen prav festival Melodije morja in sonca, pravi Pepi, saj ne terja velikih sporočil, in v tem slogu je tudi njihova skladba Poletje 2000, ki jo po njegovem mnenju odlikuje besedilo Draga Misleja - Mefa. “Mef zna uporabiti besede in tudi tokrat mu je uspelo. Tudi dobro melodijo lahko besedilo pokvari, a če je Mef zraven, vse skupaj povzdigne.”

Na festivalu Melodije morja in sonca se bodo poklonili Danilu Kocjančiču (1949-2013). Scenarij za Poklon Danilu Kocjančiču je napisal Drago Mislej Mef, Kocjančičev dolgoletni sopotnik in tekstopisec, Kocjančičeve zmagovalne skladbe Dobrodošli, Ta moška, Portorož, 1905, Dober dan, Amerika, Črta in skladbi Anita ter Daj, daj, daj, s katero je na festivalu nastopil lani, bodo izvedli: Ladi Mljač, Lea Sirk, Tulio Furlanič, Anika Horvat, Ženska vokalna skupina Šturle in Slavko Ivančić. Pevce bo v živo spremljala zasedba Mali ekrani.

Franko Reja,kitarist goriške zasedbe Statale 56 in avtor skladbe Questione di chimica (Vprašanje kemije), je na festivalu že nastopil, a z drugo zasedbo: “Na Melodijah morja in sonca je vedno lepo. Festival odlikujeta odličen ambient in vzdušje.” Člane skupine Statale 56 je sprejem v tekmovalni del pravzaprav prijetno presenetil: “Vemo, da naj bi festivalske skladbe zaznamoval tudi mediteranski temperament, a naša Questione di chimica je malce drugačna - precej rokerska.”

Tradicija, Mediteran in še vedno odmeven oder

“Zakaj verjeti v MMS? Premalo je takih festivalov in ustvarjalci potrebujejo tudi tako obliko 'pred-kruha', da se pokažejo. Festival ima že dolgo tradicijo in se izboljšuje, tudi v organizaciji. Lepo je obenem, da se dela na 'lovljenju' Mediterana, saj je nenazadnje del nas,” pravi Enzo Hrovatin. Kantavtor in član nekdanjih Faraonov je pripravil zelo osebno pesem Spreminjam se: “Je avtobiografska, s tem, da se v tem 'spreminjam se' danes vsi najdemo. Res se vsi vsak dan spreminjamo, a spreminjajo se tudi razmere, v katerih živimo. Nisem želel biti političen, a to je naša resničnost, in zato se moramo tudi mi z njo spreminjati.”

Da ima MMS tradicijo in velja za festival, od koder je izšlo veliko hitov, poudarja tudi pevka Ylenia Zobec. Pri tem tudi sama ugotavlja, da ni veliko odrov, na katerih bi se glasbeniki lahko predstavili. Pesem Ci riuscirai (Uspel boš) je po njenih besedah v več pogledih zelo pozitivna: “Prinaša pozitivno energijo, pozitivno melodijo in besedilo, ki sem ga napisala na Vlašičevo glasbo. V teh kriznih časih Ci riuscirai pravi, da vsak lahko uspe, če v to verjame in se za to potrudi.”

Smo res prišli do konca?

Izvajalke in izvajalci se bodo na festivalu potegovali za Veliko nagrado MMS v vrednosti 3000 evrov ter štiri nagrade strokovne žirije (500 evrov in praktične nagrade sponzorjev): za najboljšo glasbo, besedilo, izvedbo in aranžma.

Med tistimi, ki se na MMS vrača po več letih, je tudi Tinkara Kovač. Kantavtorica pravi, da ponovno verjame vanj, odkar mu je človeški moment spet vdahnil Slavko Ivančić: “Zdi se mi dobro, da obstaja festival, ki z glasbeno vsebino napolni poletno dogajanje v Portorožu in v Istri ter z rahlim nostalgičnim pridihom Sanrema vsako leto prinese nekaj dobrih skladb. Še vedno je odlična priložnost za prestaviti novosti, saj je dogodek odmeven.”

Zapela bo skladbo Mars&Venera, za katero je napisala besedilo, glasba pa je delo Gabra Radojeviča. O skladbi pravi, da je niso ustvarjali, da “bi pihali na dušo MMS”. Ni torej tipično poletno lahkotna, saj z njo glasbenica obenem napoveduje niz novih avtorskih pesmi. “V skladbi se predvsem sprašujem o stanju današnjega duha. Skozi zelo neobremenjeno, pravzaprav rahlo veselo glasbo, podajam precej težko resnico, s katero se vsi ukvarjamo: Je res to, vse kar je? Smo res prišli do konca nečesa in bomo morali začeti znova?”

Velika čast in priložnost

Čeprav ni najmlajši, pa se kot novinec na festivalu predstavlja Igor Lija. Istrijan z veliko glasbenimi izkušnjami je te nedavno strnil tudi na prvi avtorski plošči Od enbot do danas, s katero si je prislužil vzdevek “istrski Iztok Mlakar”. “Menim, da je MMS eden odmevnejših festivalov pri nas, na katerem je nastopati velika čast. Zame kot novinca je prav gotovo priložnost za večjo prepoznavnost,” pravi Lija, ki bo drevi nastopil kot prvi z avtorsko skladbo Ko te ni, za katero je aranžma napisal Marino Legovič.“Pesem je nastala že lanskega oktobra, ko sem kontaktiral Marina in ga vprašal, če bi zanjo naredil aranžma. In ko sva posnela, sva rekla; kaj pa zdaj z njo? Pa sem dejal, naj počaka na razpis za MMS. Pesem torej ni bila načrtno ustvarjena za festival. Lani sem izdal projekt v domačem narečju, zdaj pa je bil pred menoj izziv, kako je ustvariti nekaj v knjižnem jeziku. Tako je nastala melodična balada, nekakšna imaginarno ljubezenska pesem.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano