Kultura je nad politiko!

Številne primorske kulturne ustanove bodo danes, ob vseslovenski akciji Ta veseli dan kulture - na obletnico rojstva Franceta Prešerna poteka že enajsto leto -, odprle vrata do svojih bogastev. In to brezplačno. Danes se tudi uradno sklene letošnja akcija primorskih knjižnic Primorci beremo.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

PRIMORSKA> Na bistveno manj veselo plat kulture pa bodo opozorili kulturniki, ki se bodo udeležili pobude Zadnji vlak za kulturo, ki ob 12.50 iz Ljubljane odpelje proti Prešernovi rojstni vasi.

Svoja vrata bodo odprli tako muzeji kot galerije, gledališča in druge kulturne ustanove po vsej Primorski, zato objavljamo kratek vodnik po “odprtih vratih”.

>Cerkno

V Cerknem bo Agencija LARS, Zavod za kulturo, izobraževanje in svetovanje ob 15.30 na prostem predstavila razstavo Foto klubaCerkno. V Cerkljanskem muzeju pa si bo moč ogledati stalni razstavi Cerkljanska skozi stoletja in Pust je kriv! - Pripoved o cerkljanskih laufarjih.

> Idrija

Ogled stalnih razstav Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrija ter Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina ponuja tudi idrijski Mestni muzej, odprta vrata pa imajo danes tudi v Čipkarski šoli, kjer so pripravili ogled in vodstvo po razstavi učenk in učencev Čipkarske šole IdrijaNiti narave in demonstracija klekljanja.

Zadnji vlak za kulturo! Na dan predvolilnega molka ne bodo molčali kulturniki, ki želijo z vseslovensko akcijo Zadnji vlak za kulturo opozoriti na alarmantno stanje v odnosu slovenske države do kulture. Gal Gjurin, glasbenik in eden od članov akcijskega odbora pobude Zadnji vlak za kulturo poudarja, da je njihova akcijo nepolitična in povsem neodvisna: “Od rojstva Franceta Prešerna je minilo 211 let, zamenjali smo 7 držav, ničkoliko vlad in politikov, ampak kultura in France Prešeren sta še vedno z nami. Tako kot so z nami slovenski jezik, slovenska ustvarjalnost, slovenski srednjeevropski duh, a obenem tudi borba za slovensko identiteto, kakršno poznamo vsaj 1400 let.” Z ljubljanske železniške postaje bo vlak proti Prešernovi rojstni vasi Vrba odpeljal danes ob 12.50.

>Goriška

V Novi Gorici na stežaj odpira vrata Goriški muzej, ki vabi na oglede in vodstva po muzejskih zbirkah v Kromberku, na gradu Dobrovo, v solkanski vili Bartolomei, na novogoriškem kolodvoru in v Ajdovščini. Obiskovalce vabijo tudi v Frančiškanski samostan na Kostanjevici, kjer bo možen ogled in predstavitev knjižnice patra Stanislava Škrabca, javnosti pa bodo predstavili tudi najnovejše pridobitev knjižnice - Iconotheco Valvasoriano.

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica pa vabi na brezplačen ogled predstave Liferanti, ki je na letošnjem 46. Borštnikovem srečanju prejela nagrado žirije.

> Kras

Brezplačno vodstvo in ogled razstave bo danes tudi v divaškem Muzeju slovenskih filmskih igralcev, obilo dogodkov pa bo tudi v Lipici, kjer bo poleg ogledov kobilarne in stalnih zbirk, prikaz kovanja, kot dediščine podkovskega kovaštva in otvoritev razstave Sitarstvo in sita iz konjske žime, kjer bodo tkanje sit iz konjske žime tudi prikazali.

Sklepno dejanje akcije Primorci beremo bo z današnjim kulturnim dnevom sovpadlo v sežanski Kosovelovi knjižnici, kjer se bodo ob 17. uri bralci štirih brkinsko-kraških občin in tržaškega Krasa prejeli priznanja ter se srečali s Prešernovim nagrajencem Miroslav Košuta, s katerim se bo pogovarjala Tatjana Rojc.

>Koper, Izola

V koprski galeriji Loža so Obalne galerije že včeraj odprle razstavo Darka Lesjaka, naslovljeno Bio cotton, v Osrednji knjižnica Srečka Vilharja pa so predstavili dragocen grški kodeks - Psalterij s komentarjem Eutymiusa Zygabeusa, ki je si ga je danes mogoče ogledati ob strokovnem vodstvu v čitalnici Domoznanskega oddelka od 10. do 12. ure.

V koprskem Pokrajinskem muzeju ponujajo med 9. in 13. uro brezplačen ogled vseh muzejskih zbirk, vabijo pa tudi na ogled etnološke zbirke na Gramscijevem trgu. Ob 17. uri bodo v palači Belgramoni Tacco pripravili glasbeni uvod v novo muzejsko zbirko s predstavitvijo ljudskih instrumentov, ki mu ob 18. uri sledilo slavnostno odprtje stalne razstave Musica aeterna est, s katero sklepajo letošnja praznovanja 100-letnice muzeja.

Pestro bo tudi v Pokrajinskem arhivu Koper, kjer bodo med 8. in 14. uro obiskovalce popeljali po arhivu, pripravili pa bodo tudi pedagoški delavnici Jaz, koprski notar in Kaligrafija ter predstavili dejavnosti arhiva ter različne pisne podlage, pisave in jezike, pa tudi odstrl vpogled v delo srednjeveških notarjev, vicedominov in pisarjev.

V gledališču Koper bodo ob 18. uri zaigrali otroško predstavo Modro pišče, pravljično pa bo tudi v Izoli. Tam se je danes začel 2. Primorski pravljični festival, s katerim bodo obiskovalci na krilih domišljije potovali ves prihodnji teden.

MPG


Najbolj brano