Kultna nema mojstrovina Metropolis danes ob spremljavi simfoničnega orkestra

Maribor kot Evropska prestolnica kulture (EPK) bo danes gostil slovensko premiero digitalno restavrirane kopije filma Metropolis iz leta 1927. Z originalno partituro Gottfrieda Huppertza bo projekcijo v živo spremljal 60-članski Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Roberta Israela, enega največjih strokovnjakov za spremljavo nemih filmov.

Metropolis je prvi visokoproračunski znanstveno-fantastični film
Metropolis je prvi visokoproračunski znanstveno-fantastični film 

MARIBOR> Kultni nemi film je režiral avstrijsko-ameriški režiser Fritz Lang. Scenarij zanj je leta 1924 napisal skupaj s svojo ženo, pisateljico Theo von Harbou.

Metropolis je brezčasen distopični film, postavljen v futuristično urbano okolje, ki se ukvarja z razkolom med delavskim razredom in kapitalističnimi upravitelji. V glavnih vlogah so nastopili Alfred Abel kot voditelj mesta, Gustav Fröhlich kot njegov sin, ki skuša posredovati med elito družbe in delavci, pred tem povsem neznana Brigitte Helm kot delavka čistega srca Maria in njena sprevržena robotska različica ter Rudolf Klein-Rogge kot nori znanstvenik, ki ustvari robota.

Gre za ekstravaganten film z najdražjo produkcijo svojega časa. Po ocenah naj bi stal več kot pet milijonov tedanjih mark, s čimer ga štejejo za prvi visokoproračunski znanstveno-fantastični film. Snemanje je trajalo 310 dni, pri njem je sodelovalo 36.000 statistov, skupaj pa je bilo za film narejenih 200.000 kostumov.

Kultni status Metropolisa gre poleg slikovitega prikaza vedno aktualnega razrednega boja in svoje veličastne ikonične podobe v veliki meri pripisati tudi skrivnosti originalne verzije, ki se je izgubila kmalu po premieri filma januarja 1927. Vse naslednje verzije so bile vsaj 30 minut krajše kot izvirna, 4189-metrska kopija. Krajša je bila tudi verzija iz leta 2001, ki je bila kot prva filmska umetnina vpisana v Unescov register dediščine zgodovinskih dokumentov.

Po desetletjih iskanja in raziskav po arhivih na različnih koncih sveta so se izvedenci strinjali, da je izvirna verzija za zmeraj izgubljena. Takšno prepričanje je veljalo, vse dokler niso v muzeju v Buenos Airesu leta 2008 našli 16-milimetrski negativ z najverjetnejšim originalnim montažnim rezom.

V Veliki dvorani SNG Maribor bodo danes ob 19.30 prvič v Sloveniji prikazali digitalno restavrirano in z izgubljenimi odlomki dopolnjeno kopijo filma. Takšna verzija je bila prvikrat prikazana na vzporednih projekcijah leta 2010 na Berlinskem filmskem festivalu in v Frankfurtu. Ponovitev bo v četrtek, prav tako ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor.

STA


Najbolj brano