Krčrk proti brezbrižnosti

“Ne verjemi, piši,” je zapisal Karlo Hmeljak v eni od pesmi, zbranih v zbirki Krčrk, ki je prepričala tudi žirijo Veronikine nagrade. Včeraj so mu jo podelili v celjskem Narodnem domu, kjer so za življenjski pesniški opus z zlatnikom poezije letos nagradili Nika Grafenauerja.

Karlo Hmeljak Foto: Maja Pertič Gombač
Karlo Hmeljak Foto: Maja Pertič Gombač

CELJE > “V temelje Hmeljakovega ustvarjalnega procesa v zbirki Krčrk je vgrajeno spoznanje, da je neznosna lahkost izrekanja, ta brezskrbna blebetavost, s katero sami sebe brez predaha zasipamo v knjigah, po časopisih, na spletu ali v drugih medijih, poezijo izenačila z drugimi diskurzivnimi praksami,” je v utemeljitvi zapisal predsednikletošnje žirije za podelitev Veronikine nagrade Urban Vovk. To pa po njegovem mnenju pomeni, da danes pesem lahko beremo s prav takšno brezbrižnostjo in eksistencialno neprizadetostjo, s kakršno sicer sledimo poročilom o vremenu ali prerivanjem v dnevni politiki - pa četudi številni pesniki vehementno zatrjujejo nasprotno. Zato si Krčrk postavlja skrajno zahtevno, v svoji paradoksalnosti morda kar donkihotsko nalogo - da se s poezijo iztrga topi očaranosti pesniške govorice nad samo seboj.

“Če drži, da je vsaka resnično močna poezija sicer odprta, za nagovor pesniške tradicije pa obenem brezkompromisno zavezana času in svetu, sredi katerih je nastala, potem je Hmeljakov Krčrk zbirka, ob kateri si preprosto ni mogoče privoščiti nezainteresiranega skomiganja z rameni,” je med drugim še zapisal predsednik žirije, ki je nagrado podelila soglasno.

“Verjel sem, da je Krčrk dobra knjiga, in veseli me, da je to prepoznala tudi žirija. Kot pozitivno ocenjujem še, da bo ta nagrada najverjetneje prinesla še kakšnega bralca več, nezanemarljiva pa je tudi bogata denarna nagrada,” pravi Karlo Hmeljak, čigar zbirka Krčrk je lani izšla pri založbi LUD Literatura in se je za nagrado potegovala še s štirimi nominiranimi pesniškimi zbirkami - poleg Hmeljakove še Gospodinjski bluesPatricije Peršolja, MaterialAndreja Brvarja, Na zobeh aluminij, na ustnicah kredaKristine Hočevar in Čakanje revolucije in modrostiJurija Hudolina.

17. Veronikina nagrada za najboljšo pesniško zbirko leta pri nas, ki jo podeljuje celjska občina, je nagrajencu prinesla celjsko listino in 4000 evrov bruto. BP, MPG


Najbolj brano