Kratko, a čutno

Čeprav medijsko zelo izpostavljena Lana del Rey ne skriva svojega navdušenja nad velikanom ameriškega neodvisnega filma Davidom Lynchom in se trudi pritegniti njegovo pozornost (v reklami za švedski H&M se je “prelevila” v Isabello Rossellini in prepeva skladbo Blue Velvet), je njegovo glasbeno srce osvojila neznana Chrysta Bell. Minuli petek se je z zapeljivim glasom in stasom predstavila v ljubljanskem Kinu Šiška.

Lyncheva muza Chrysta Bell na odru Kina Šiška Foto: Biljana Pavlović
Lyncheva muza Chrysta Bell na odru Kina Šiška Foto: Biljana Pavlović

LJUBLJANA > Ljubitelji Davida Lyncha, ki so menili, da je njegovo nadaljnjo kinematografsko pot “ugrabilo” udejstvovanje v meditativnih vodah, so se zmotili. Lyncha že več let “obseda” glasba. Lani je luč sveta ugledal njegov solo album Crazy Clown Time, na katerem je postregel s samosvojim melanholičnim bluesom. Zelo čisla tudi ameriško pevko Zolo Jesus, dolgih deset let pa je trajalo, da je na prodajne police prišel album This TrainChryste Bell, ki ga je spisal in produciral sloviti režiser. V nekem intervjuju je o njej dejal, da ni samo ubijalska vokalistka: “Ima tudi čudovito intuitivno sposobnost, da ujame razpoloženje in najde res spektakularne melodije.”

Chrysta utegne biti tudi tista, ki bi lahko spodbudila nadaljevanje Lynchevega filmskega dela, saj njen “žametni” glas in čutna izvedba priklicujeta temne svetove Lyncheve kinematografije.

Kaj je Chrysto pripeljalo v svet glasbe? Odgovor se ponuja sam od sebe - ena najboljših televizijskih nanizank v zgodovini filma Twin Peaks in Lynchev “glasbeni brat” Angelo Badalamenti, ki je za Lyncha ustvaril nekaj najmarkantnejših filmskih soundtrackov zadnjih 30 let.

Tudi na petkovem nastopu Chrysta Bell ni skoparila z zahvalami in pokloni svojemu “mecenu”. Uvodoma smo si tako lahko ogledali nekaj izsekov iz Lynchevih filmskih mojstrovin (tudi tistih najbolj obskurnih, denimo, Eraserhead), nato je v vrtoglavih petah in zelo ozki, svetleči se opravi stopila na oder Chrysta Bell v spremstvu svojega benda.

Začeli so žagaško s singlom Real Love, nadaljevali z This Train, na katero bi bila ponosna tudi Julee Cruise, ki je med drugim svoj mistični glas posodila Lynchevemu Modremu žametu (Blue Velvet) in nadaljevanki Twin Peaks. Vmes so še postregli z Beckovo skladbo, ki jo slišimo v zadnjem Lynchevem celovečercu Notranje zadeve (Inland Empire) - Black Tambourine, nismo pa slišali Polish Poem, ki ga prav tako slišimo v tem filmu in je prvo sodelovanje Lyncha in Bellove.

Pot po kateri bi “morala” Chrysta nadaljevati, pa je nakazala s skladbo Swing With Me, v kateri je vzela kitaro v svoje roke in odigrala enega od vrhuncev kratkega, a zelo čutnega enournega nastopa. Dokaj neumestna pa je bila izvedba skladbe Be Bop a Lula, ki jo je Chyrsta poklonila nedavno rojeni Lynchevi hčerki Luli.

Chrysta ima velik potencial, a večno se ne bo mogla oprijemati “blagovne znamke” David Lynch.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano