Krasen dan za lučke in bučke

Koprska Taverna je v soboto zvečer gostila 17. Festival novih skladb FeNS. Krasen dan, ki ga je zapela 12-letna Pika Bernetič iz Skopega, je najboljša skladba otroškega dela festivala, najstniški FeNS pa je osvojila Zala Smolnikar. Njena Lučke in bučke je prejela tudi nagrado za najboljše besedilo.

Zmagovalka otroškega FeNS Pika Bernetič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zmagovalka otroškega FeNS Pika Bernetič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Iskrivost, iskrenost in radoživost so tudi letos zaznamovale festival, ki ga pripravlja Agencija Plahutnik. Tokrat je nastopilo 24 pevcev in glasbenih skupin.

Zmagovalno skladbo Otroškega FeNS-a je zapela Pika Bernetič, besedilo za skladbo Krasen dan sta ji napisala Miran Fakin in Jože Jež - Pepi, melodijo pa Matjaž Švagelj. Dvanajstletnica na festivalskem odru ni stala prvič.

Tretje mesto je s skladbo Ipak osvojil simpatični Otroški zbor Kikići iz Zagreba, drugo mesto si je s pesmijo Saj je vseen' pripela Aleksandra Vovk.

“Lani sem nastopila na festivalu Brinjevka, na tokratni nastop pa sem se pripravljala predvsem zadnja dva tedna. Prej nisem imela prav veliko časa, saj smo v teh dneh tudi zaključevali šolsko leto,” pravi mlada Kraševka, ki je končala šesti razred in se ne ukvarja le s petjem. “Igram tudi violino,” dodaja deklič, ki ima le enega glasbenega idola - zasedbo Florence and the Machine, in si v bodoče želi na festivalu nastopiti s skladbo v elektronskih ritmih, za katero se bo besedilo in glasbo potrudila napisati sama.

Zala Smolnikar je strokovno komisijo navdušila z besedilom, ki ga je napisala z mamo Renato (glasba je delo Gašperja Konca). Mlada pevka je občinstvo očarala z izdelanim glasom in zrelo interpretacijo. Njena Lučke in bučke je navihana, prav po najstniško radoživa skladba, rahlo zazibana v jazz. Hitro gre v uho in v žlahtnem pomenu spominja na “novo slovensko popevko” - žanr, ki so mu že dodobra utrli pot zasedbi Patetico in Papir ter pevka Bilbi. Lučke in bučke bi bile brez težav poletni hit, saj so radiu prijazne - lahko le držimo pesti, da bodo skladbo čimprej odkrili tudi glasbeni uredniki.

Strokovna komisija (Edvin Fliser, Vladimir Čadež, Simona Brglez, Igor Kos, Majda Santin, Eva Černe, Maja in Pavle Plahutnik) je tretje mesto prisodila skladbi Tvoj smeh, ko jo je zapela Kim Kozlevčar, na drugo mesto pa se je s pesmijo Tu in tam povzpela Sabrina Zavšek.

V minulih letih je FeNS ponudil oder tudi mladim in še neuveljavljenim imenom, letos pa Nove scene na festivalu ni bilo. “Za to kategorijo smo letos prejeli manj prijav, in med njimi nismo mogli izbrati dovolj kakovostnih pesmi. Zato smo se odločili, da Nove scene ne bo,” pojasni direktorica festivala Maja Plahutnik. In dodaja: “Ker gre za izrazit upad zanimanja le v kategoriji, ki je namenjena še neuveljavljenim imenom, torej že odraslim pevcem, ki pa še iščejo svoj prostor na glasbeni sceni, težko rečemo, da gre zgolj za vpliv gospodarske krize. Manjšemu zanimanju verjetno botruje tudi velika priljubljenost televizijskih glasbenih talent šovov.” Kot pravi, se bodo tem razmeram poskušali prilagoditi. Za zdaj imajo že nekaj zamisli, kako preoblikovati koncept, najverjetneje pa se bodo pri tem povezali z že uveljavljenimi glasbeniki.

Posnetek 17. Festivala novih sklad bodo v prihodnjem mesecu predvajali na Televiziji Koper, kasneje pa tudi na TV Maribor.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano