Krajše, a z več vzgoje

Na že tradicionalnem srečanju šolskih gledaliških skupin z Goriške letos s svojimi odrskimi uprizoritvami sodeluje pet ekip, od teh ena iz Nove Gorice, po dve pa iz Gorice in Tržiča. Organizatorji so vnesli tudi nekaj novosti, skupno pa bodo podelili kar enajst nagrad.

Led v “tekmovalnem delu” so v sredo prebili dijaki  dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije s predstavo Kekec gor, Kekec dol Foto: Ana Cukijati
Led v “tekmovalnem delu” so v sredo prebili dijaki dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije s predstavo Kekec gor, Kekec dol Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA> Na letošnjem že 18. srečanju šolskih gledaliških skupin, ki ga tradicionalno prireja kulturno društvo Mattatoio Scenico iz Gradišča ob Soči s številnimi drugimi organizacijami in občinami gostiteljicami, v teh dneh sodeluje pet ekip, ki bodo skušale tako žiriji kot občinstvo prepričati z inovativnimi nastopi in humornimi vložki.

Nastope dijaških gledaliških skupin iz Italije in Slovenije ocenjujeta mladinska in tehnična žirija, ključno vlogo pri izbiri najboljših sodelujočih pa bo tokrat imelo tudi občinstvo, ki na posebnih kartončkih izbere oceno predstave in jo nato odda v za to namenjen boben. “Letošnja novost je skrajšan čas uprizoritev, ki smo ga omejili na trideset minut, zanimal pa nas bo predvsem vzgojni moment v vsebini,” so povedali organizatorji.

Poleg dveh srednješolskih centrov iz Gorice in dveh iz Tržiča, ki svoje gledališko znanje nabirajo v času izvenšolskih dejavnosti, pa dijaki dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije to počnejo v okviru obveznih šolskih vsebin. Slednji so v sredo zvečer odprli tekmovalni del srečanja s predstavo Kekec gor, Kekec dol. Izvirno mladinsko igro je napisala in režirala profesorica Nataša Konc Lorenzutti, uprizoril pa ga je celotni 2. letnik omenjene šole. “Po premierni uprizoritvi, ki smo jo imeli marca, smo morali predstavo malce skrajšati, da smo tako ustrezali pogojem letošnjega srečanja. Dijaki so imeli med poletnimi počitnicami nalogo, da so si ogledali film Kekec in si izpisali dialoge ali prizore, ki so jim bili najbolj všeč. Septembra smo pri pouku izbrane dele predelovali skozi improvizacijo. Like sem nato napisala za vsakega igralca posebej, saj v predstavi igrajo s svojimi lastnimi osebnimi imeni,” je povedala avtorica in režiserka.

V Gradežu so predstavo An(n)y sinoči uprizorili dijaki centra Buonarroti iz Tržiča, center Alighieri iz Gorice pa je zaigral Vila Von Krapfen. Nocoj se v Gradišču obetata še zadnja nastopa: dijaki iz tržaškega centra Pertini se bodo predstavili z igro Na rezilu britve, predstavniki srednje šole Cossar-Da Vinci iz Gorice pa bodo uprizorili predstavo Face to face.

Zaključna prireditev bo jutri zvečer v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, ko bodo razglasili dobitnike kar enajstih priznanj. Poleg nagrad za najboljšo žensko in moško vlogo, za inovativnost ter za najboljše tehnično osebje, bodo podelili še nagrado za najboljšo vzgojno vsebino. Edina letošnja denarna nagrada bo tista za najboljšo režijo, izbrali pa bodo tudi najboljšo predstavo v celoti.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano