Kosovel - etični in ustvarjalni vzornik

18. marca bi Srečko Kosovel praznoval 110. let. Ta jubilej bodo njegovi rojaki obeležili z več kot 40 prireditvami. Največ se jih bo zvrstilo v marcu, ko bo Kosovelov dom tudi prizorišče osrednjega multimedijskega dogodka - predstave Človek ni simetričen.

Pripravljalni odbor za organizacijo prireditev Kosovelovega leta  (z leve): Andrej Pirjevec, Nina Ukmar,  Aljana Resinovič, Magdalena Svetina Terčon in Božo Dragan Foto: Bogdan Macarol
Pripravljalni odbor za organizacijo prireditev Kosovelovega leta (z leve): Andrej Pirjevec, Nina Ukmar, Aljana Resinovič, Magdalena Svetina Terčon in Božo Dragan Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > “Predstava Človek ni simetričen bo priložnost, da prvič skupaj javno delujemo raznovrstni domači, zlasti mlajši ustvarjalci, ki nam je Srečko etični in ustvarjalni vzornik. Tako kot mi se je tudi on spraševal o razlogu svojega rojstva in življenja. O poslanstvu. O nujnosti preobrazbe sveta. O usodi Evrope. O etičnih normah človeka. Bil je in ostaja pričevalec zaznamovanega stoletja. In znanilec nove dobe,” sta predstavo, v kateri bodo ustvarjalci združili več medijev, predstavila scenarist Rafael Vončina in vodja projekta ter avtor idejne zasnove Andrej Pirjevec.

Sinoči so v Kosovelovi knjižnici pripravili srečanje, na katerem so imeli glavno besedo Kosovelovi prevajalci v različne jezike. Pesnik Iztok Osojnik je o težavah prevajanja ter o njihovih pogledih na pesnika, njegovo življenje in delo povprašal Ismeta BekrićaJosipa Ostija, Stanislavo Repar,Jolko Milič in Janeza Juga.

Ob prepletu umetniške besede, glasbe, plesa, filma in likovnega izražanja bo, z več kot 20 nastopajočimi, v Kosovelovem domu kot največji dogodek Kosovelovega leta premierno predstavljena 21. marca, repriza za javnost bo pet dni kasneje. Kosovelov dom bo prizorišče tudi številnih drugih predstav, v katerih se bodo javnosti s svojim razumevanjem Kosovelove duhovne zapuščine predstavili domači literati, ljubiteljski fotografi, osnovnošolci, dijaki, študenti, člani društev in drugi. Predvidoma maja naj bi pred kulturnim domom slovesno odkrili Kosovelovo skulpturo, ki jo je zasnoval Simon Kastelic.

Od 60.000 evrov, kolikor je za Kosovelovo leto namenila sežanska občina, bodo skoraj polovico namenili za obnovo Kosovelove rojstne sobe v Ljudski univerzi. “Po 40 letih so bile potrebne posodobitve zlasti napeljave pa tudi avdiovizualna tehnika, pri tem pa smo pazili, da smo ohranili dosedanji videz sobe. Istočasno smo posodobili programe, ki bodo po novem namenjeni različnim ciljnim občinstvom. Skupaj s knjižnico smo tudi popisali izdaje Kosovelovih pesmi, ki jih hranimo, tako da bodo na voljo obiskovalcem,” je povedala Aljana Resinovič, direktorica Ljudske univerze Sežana.

Spomin na velikega rojaka ohranjajo tudi zaposleni v sežanskem Zavodu za šport, turizem in prosti čas. Tu so že lani izdali zemljevid Za kolo kulture Krasa, ki na rekreacijski poti vključuje Kosovelove kraje. “Za letos načrtujejo izdajo obsežne večjezične brošure o pesnikovem življenju in sledeh, ki so ostale za njim,” je Božo Dragan, direktor zavoda nakazal, da Kosovel ne bo vključen v delokrog njegovih sodelavcev le v okviru bližnjega Malega kraškega maratona in Pohoda po Kosovelovi poti.

Zlasti mlajši - za marsikoga bo to prvi osebnejši stik s Kosovelom - se bodo letos pobliže spoprijateljili s pesnikovo besedo tudi v okviru aktivnosti Mladinskega centra Podlaga pa tudi v osnovnih šolah v Dutovljah in v Lokvi. Nanj niso pozabili niti v Tomaju, kjer je pesnik sklenil svoj življenjski krog pred 88 leti. Tu bo občina začela s prenovo Kosovelove domačije, domačini pa bodo pripravili tako predstavitev knjige o Kosovelovi rodbini kot tudi spominsko proslavo.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano